Praat mee over voeding
Dit zijn de laatste gesprekken over voeding
Wil je de goede koolhydraten binnenkrijgen? De glykemische last (eerder: lading) is een hulpmiddel hierbij. Ontdek hier wat het is en hoe het werkt.
In het kort
De glykemische last (GL) heette eerder glykemische lading. Het laat zien wat een normale portie van een voedingsmiddel doet met je bloedsuikerwaarden. Hoe snel stijgt je bloedsuiker als je een portie eet of drinkt? De GL is een handig hulpmiddel als je zoveel mogelijk langzame koolhydraten wil eten. Langzame koolhydraten laten je bloedsuiker langzaam stijgen.
De glykemische index geeft een idee van hoe snel je bloedwaarden stijgen als je 50 gram aan koolhydraten van 1 voedingsmiddel binnenkrijgt. > Bekijk meer over glykemische index
Maar: je krijgt bijna nooit 50 gram binnen aan koolhydraten van hetzelfde voedingsmiddel. Daarom is er de glykemische last. Deze kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten in een normale portie van een voedingsproduct. En in een normale portie zit vaak minder dan 50 gram koolhydraten. Je bloedsuiker stijgt dus minder hard dan de glykemische index laat zien.
Bijvoorbeeld: de glykemische index van 50 gram koolhydraten in cornflakes is 81. Dat is een hoog getal. Toch zit in een normale portie cornflakes maar 23 gram koolhydraten. Je bloedsuikerwaarden stijgen wel door een portie cornflakes te eten, maar niet zo hard als de glykemische index laat zien.
Daarom werkt het vaak beter om te kijken naar de glykemische last van een voedingsproduct. Die geeft een duidelijker beeld over de snelheid waarmee je bloedsuikerwaarden stijgen van een normale portie.
Een voedingsproduct met een lage glykemische last laat je bloedsuiker langzaam stijgen. Maar een voedingsproduct met een hoge glykemische lading laat je bloedsuiker snel stijgen. Voeding met een lage glykemische waarde houden je bloedsuiker meer in evenwicht. Dit is de indeling van voedingsproducten op hun glykemische last:
Download hier de lijst met de glykemische index en glykemische last (lading) van voedingsproducten, zoals soorten groenten en fruit, peulvruchten en brood.
Dit zijn de laatste gesprekken over voeding
Artikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 april 2023