Praat mee over voeding
Dit zijn de laatste gesprekken over voeding
Wil je de goede koolhydraten binnenkrijgen? De glykemische index is een hulpmiddel hierbij. Bekijk hier wat het is en hoe het werkt.
In het kort
Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten, zoals in druivensuiker, zorgen voor een snelle stijging en daling van de bloedglucosewaarde. Langzame koolhydraten, zoals in groente, zorgen voor een langzame stijging en daling. Langzame koolhydraten maken de kans kleiner op hypo’s, hypers en complicaties van diabetes.
Er zijn twee bekende manieren om koolhydraten in voeding met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een idee waar langzame en snelle koolhydraten in zitten. Je kunt voedingsmiddelen met elkaar vergelijken door te kijken naar de glykemische index.
De glykemische index (GI) van een voedingsmiddel geeft aan hoe snel 50 gram koolhydraten erin je glucosewaarde laten stijgen en dalen. De GI van een voedingsmiddel is een getal van 0 tot 100. Bijvoorbeeld: de GI van druivensuiker is 100 want de koolhydraten erin laten je bloedsuikerwaarde heel snel stijgen en weer dalen. En de GI van sla en tomaten is maar 10. De koolhydraten daarin zorgen voor een langzame stijging en daling.
Dit is de indeling van voedingsproducten op hun glykemische index:
Voeding met een lage of gemiddelde glykemische index (GI) is goed voor je als je diabetes hebt. Een eetpatroon met veel producten met een lage GI kan voor een betere HbA1c zorgen. Maar: bij een hypo is het natuurlijk belangrijk om wel voedingsproducten met een hoge GI te eten of te drinken.
De glykemische index is vooral bedoeld als hulpmiddel om voedingsproducten met veel koolhydraten met elkaar te vergelijken. Maar in de praktijk zijn er veel dingen die de GI hoger of lager kunnen maken.
Dit kan de GI hoger of lager maken:
De GI hangt dus van veel dingen af. Het is dan ook geen hard getal, maar meer een algemene schatting. Daarom vinden veel mensen de GI onhandig om mee te werken. Maar het helpt al als je zoveel mogelijk voedingsmiddelen met een hoge GI vervangt door producten met een lage GI. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood in plaats van wit brood.
Er is nog een andere manier om de invloed te meten van voedingsmiddelen op je bloedsuikerwaarden. Dit heet de glykemische last of lading van een voedingsmiddel. > Bekijk meer over glykemische last
Download hier de lijst met de glykemische index en glykemische last (lading) van voedingsproducten, zoals soorten groenten en fruit, peulvruchten en brood.
Dit zijn de laatste gesprekken over voeding
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 11 april 2023