Meer informatie over vetten
Wil je meer weten over vetten in je voeding? Op de website van het Voedingscentrum vind je veel informatie over vetten.
Ga naar meer informatie over vetten op website VoedingscentrumVetten zijn bouwstoffen voor onze lichaamscellen. En vet is onmisbaar om de vitamines A, D, E en K uit onze voeding te halen. Wat is goed om te weten als je vetten eet?
Als volwassene mag je op 1 dag tussen de 45 en 90 gram vetten binnenkrijgen. Dit geldt als je ongeveer 2.000 kilocalorieën op 1 dag eet en drinkt. Wat belangrijk is, is het soort vet.
Er zijn drie soorten vetten:
Sommige vetten zijn gezonder dan andere. Het is belangrijk om de gezonde soorten te kiezen.
Dit is de ongezonde vorm van vet. Ook als het plantaardig is, zoals palmvet, palmpitvet en kokosolie/vet. Dit vet verhoogt de slechte cholesterol in je bloed en dat maakt de kans op hart- en vaatziekten groter. Wil je als volwassene gezond bezig zijn met verzadigd vet? Eet dan maximaal 22 gram verzadigd vet per dag. Dit geldt als je ongeveer 2.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt met eten en drinken.
In deze voedselproducten zit veel verzadigd vet:
Natuurlijke melkproducten, zoals gewone melk, yoghurt en kwark, lijken te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoeken. Kies je voor vol of mager? Dat ligt eraan of je ook gewicht wil verliezen. Als je twijfelt, vraagt dan advies aan een diëtist.
Transvet komt voor in frituurvet en in koekjes en gebak. Op het etiket kan ook staan: “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”. Transvet is een onverzadigd type vet, maar toch is het een slecht soort vet. Transvet wordt gebruikt om vloeibare oliën en vetten hard te maken.
Onverzadigd vet is wél gezond. Het zorgt voor minder kans op hart- en vaatziekten omdat het de slechte cholesterol in je bloed verlaagt.
In welke voeding zit onverzadigd vet?
Handig om te onthouden:
Verzadigd = Verkeerd vet
Onverzadigd = Oké
Eet 2x in de week vis met veel vet, zoals makreel, zalm, haring, bokking, forel of sardientjes. Hierin zitten veel omega 3-vetzuren en die zijn gezond. In magere vis zitten weinig omega 3-vetzuren. Magere vis is bijvoorbeeld kabeljauw, schol, lekkerbekjes, kibbeling en tonijn. Vette vis betekent hier niet gefrituurde vis. In frituurolie zit veel slecht (= verzadigd) vet. Eet je geen vis omdat je er niet van houdt? Bespreek met je arts of diëtist of het goed voor je is om visoliecapsules te gebruiken.
Wil je meer weten over vetten in je voeding? Op de website van het Voedingscentrum vind je veel informatie over vetten.
Ga naar meer informatie over vetten op website VoedingscentrumArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 11 april 2023