Zetmeel
In veel voeding zit zetmeel. Dit zijn koolhydraten waar je lichaam glucose van maakt. Waar zit het in? En wat is resistent zetmeel?
In het kort
- In veel voeding zit zetmeel, zoals aardappelen, bonen, granen, brood, pasta, koekjes en chips.
- Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Je lichaam maakt hier glucose van, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.
- Er bestaat ook resistent zetmeel. Hiervan stijgt je bloedsuikerspiegel langzamer dan van normaal zetmeel.
- Je krijgt eerder een vol gevoel van voeding met resistent zetmeel.
- Je kunt gekookte rijst, pasta en aardappels laten afkoelen, en eventueel weer opwarmen. Dan verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel.
Waar zit zetmeel in?
Zetmeel komt voor in:
- aardappelen
- peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen
- granen, zoals tarwe, mais en rijst
- graanproducten, bijvoorbeeld brood en pasta
- bewerkt voedsel (voeding gemaakt in een fabriek), zoals margarine, koekjes, chocolade, chips, vleesproducten en snacks
- bindmiddel voor soepen en sauzen
Resistent zetmeel
Resistent zetmeel is een soort zetmeel. Van resistent zetmeel stijgt je bloedsuikerspiegel langzamer dan van normaal zetmeel. Goed nieuws dus als je diabetes hebt. Resistent zetmeel helpt om bloedsuikerwaarden meer in evenwicht te houden.
Waar zit resistent zetmeel in?
Resistent zetmeel zit in natuurlijke voeding zoals:
- granen
- groene bananen
- zaden
- peulvruchten
Resistent zetmeel zit ook in bewerkt voedsel, dat uit de fabriek komt. Een bekend voorbeeld is gemodificeerd zetmeel.
Afkoelen = meer resistent zetmeel
Gekookte rijst, pasta en aardappels kun je laten afkoelen. Dan verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel. Hierna kun je ze gewoon weer opwarmen, het resistente zetmeel blijft. Je bloedsuikerspiegel stijgt langzamer doordat er meer resistent zetmeel in je voeding zit.
Eerder een vol gevoel
Je krijgt eerder een vol gevoel van voeding met resistent zetmeel. Je lichaam verwerkt het alsof het voedingsvezels zijn. Dat zorgt sneller voor het gevoel van een volle maag. Het maakt wel verschil of het resistent zetmeel in volkoren of in ‘witte’ voedselproducten zit. In afgekoelde zilvervliesrijst en volkorenpasta zit meer resistent zetmeel dan in afgekoelde witte rijst en pasta.
Evenwicht in je bloedsuiker
Resistent zetmeel laat de bloedsuikerspiegel dus langzamer stijgen dan normaal zetmeel. Maar veel voedselproducten met resistent zetmeel hebben vaak ook normaal zetmeel. Meer evenwicht in je bloedsuiker krijg je dus niet alleen door voedsel met resistent zetmeel. Je krijgt vooral meer evenwicht door een combinatie van:
- langzame koolhydraten
- genoeg vezels en eiwitten
- gezonde vetten
Artikel met medewerking van:
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten
- Sara van Grootel - diëtist en specialist 'Emotie-eten de baas'
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 april 2023