Praat mee over voeding
Dit zijn de laatste gesprekken over voeding
In melkproducten (= zuivel) zitten gezonde stoffen, zoals eiwitten, vitamines en calcium. Maar er zitten ook koolhydraten in. Waar kun je op letten?
In het kort
Zuivel is de naam voor melk en andere producten die gemaakt zijn van melk, zoals kaas, yoghurt en kwark. De melk kan komen van koeien, maar ook van geiten, schapen of kamelen.
In zuivelproducten zitten eiwitten en calcium. En vitamines, zoals vitamine B2 en vitamine B12. Onderzoek laat zien dat in melkproducten ook stoffen zitten die hart- en vaatziekten helpen voorkomen.
In de meeste zuivelproducten zit lactose, dat is een soort suiker. Lactose laat je bloedsuiker dus stijgen. Zoete zuivelproducten hebben vaak extra suiker, zoals vruchtenyoghurt en vruchtenkwark. Op het etiket staat hoeveel suiker (koolhydraten) erin zit. De gewone yoghurt en kwark heeft veel minder koolhydraten.
Er is 1 zuivelproduct waar geen lactose in zit. Dat is harde kaas. Dit geldt voor alle soorten harde kaas, bijvoorbeeld oude kaas, parmezaanse kaas en pecorino. Let op: belegen kaas en jong belegen kaas zijn geen harde kazen. Zij hebben dus wel lactose. In alle zachte kazen zit altijd lactose. Hoeveel lactose? Dat hangt af van de soort kaas.
Elke dag een schaaltje yoghurt eten maakt de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner. Onderzoek laat dit zien. Het is nog niet duidelijk waarom dit zo is. Het heeft misschien te maken met de calcium en magnesium die in yoghurt zit. Calcium en magnesium zijn namelijk belangrijk voor de manier waarop insuline werkt in je lichaam.
Er zit verzadigd vet in producten met volle melk. Verzadigd vet heet ook wel slecht vet. Maar als je diabetes hebt én een gezond gewicht, reageert je lichaam anders op dit verzadigd vet. Onderzoek laat zien dat volle zuivelproducten zorgen voor meer evenwicht in de bloedsuiker. De cholesterol in het bloed stijgt ook niet. Het lichaam maakt geen verschil tussen volle zuivelproducten en halfvolle/magere zuivelproducten. Als je een gezond gewicht hebt is het dus verstandig om volle zuivelproducten te gebruiken. > Bekijk meer over vetten
De gezondste keuzes zijn altijd de gewone zuivelproducten, dus zonder toegevoegde suikers. De keuze voor magere, halfvolle of volle zuivelproducten is erg persoonlijk. Als je gewicht wilt verliezen, werkt magere of halfvolle zuivel vaak het beste. Je kunt advies vragen aan een diëtist.
Dit zijn de laatste gesprekken over voeding
Artikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 mei 2023