Peulvruchten
Peulvruchten is een andere naam voor alle soorten bonen, linzen en erwten. Ze hebben veel koolhydraten, maar ook veel gezonde stoffen.
In het kort
- Peulvruchten zijn geen groenten, maar zaden uit groentepeulen. Dit zijn alle soorten bonen, erwten en linzen.
- Peulvruchten hebben veel koolhydraten maar ook veel vezels, die zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in je bloed terechtkomen.
- Peulvruchten verlagen de slechte soort cholesterol in je bloed.
- Het advies is om elke week minstens 1x peulvruchten te eten.
- Bekijk onderaan het lijstje van koolhydraten in peulvruchten.
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn geen groenten, maar zaden uit groentepeulen. De bekendste zijn:
- groene erwten
- spliterwten
- kikkererwten
- linzen
- kapucijners
- kidneybonen
- bruine bonen
- zwarte bonen
- witte bonen
- sojabonen
Tofu en tempé zijn ook gemaakt van peulvruchten.
Langzame koolhydraten
Peulvruchten hebben veel eiwitten, ijzer en vitamine B1. Ze bevatten koolhydraten, maar ook veel vezels. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in je bloed terechtkomen. Je bloedsuiker stijgt dan langzaam en daalt ook weer langzaam.
Vervanger van vlees
Eet je peulvruchten samen met een graanproduct, zoals zilvervliesrijst of volkoren pasta? Dan krijg je alle belangrijke eiwitten binnen. > Bekijk meer over eiwitten Je hoeft geen vlees meer te eten. Peulvruchten hebben ook weinig slecht (= verzadigd) vet. > Bekijk meer over vetten
Gekookt of gedroogd
Gekookte peulvruchten zijn te koop in blik, glazen pot of in een sta-zak. Ze zijn al gekookt, dus je hoeft ze alleen maar op te warmen. Op het etiket staat hoeveel zout en suiker is toegevoegd. De gezondste keus is zo weinig mogelijk zout en suiker. Er zijn ook gedroogde peulvruchten kopen die je zelf kookt. Deze peulvruchten zijn hard, daarom is de kooktijd vaak minstens 1 uur.
Goed voor je cholesterol
Peulvruchten zijn ook gezond omdat ze de slechte soort cholesterol in je bloed verlagen. Deze slechte soort heet LDL-cholesterol. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten nauwer worden. Het bloed kan er dan minder snel doorheen stromen, en dat geeft risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten zorgen dus voor minder LDL-cholesterol in je bloed. Het advies is om elke week minstens 1x peulvruchten te eten.
Hoe eet je peulvruchten?
Je kunt peulvruchten makkelijk toevoegen aan je maaltijd. Bonen smaken prima in een salade. Bonensoep en linzensoep zijn gezond en geven lang een vol gevoel. En kikkererwten kun je als hummus op je brood smeren, in allerlei smaken.
Artikel met medewerking van:
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 mei 2023