Lekkere recepten voor gezond vegetarisch eten
Bekijk lekkere en gezonde vegetarische recepten op de website van het Diabetes Fonds.
Bekijk recepten op website Diabetes FondsVegetarisch eten is een gezond eetpatroon voor diabetes type 1 en type 2. Het werkt ook goed om diabetes type 2 te voorkomen. Bekijk hier meer.
In het kort
Vegetarisch eten betekent dat je niets eet van een gedood dier. Je eet dus geen vlees, vis, vogels of insecten. Je maaltijden bestaan uit veel groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en soja. Ook eieren en melkproducten passen in een vegetarisch eetpatroon.
Bij een vegetarisch eetpatroon eet je veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam in je bloed terechtkomen. Hierdoor blijft de bloedsuiker stabieler. Daarom is vegetarisch eten een gezond eetpatroon voor diabetes type 1 en type 2. > Bekijk meer over gezond eten met de Voedingsrichtlijn
Heb je diabetes type 2 en ben je te zwaar? Met een vegetarisch eetpatroon verlies je vrij snel gewicht. Gewicht verliezen maakt het lichaam gevoeliger voor insuline. Een paar kilo minder maakt al verschil.
Mensen die vegetarisch eten, hebben vaak een gezond gewicht. Ze zijn niet te zwaar, en dat helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Een vegetarisch eetpatroon kan dus helpen om diabetes type 2 tegen te houden.
Een vegetarisch eetpatroon heeft weinig verzadigde (= slechte) vetten en veel onverzadigde (= goede) vetten. Onverzadigde vetten zijn goed voor hart en bloedvaten. Dat maakt vegetarisch eten een heel gezond eetpatroon.
Vitamine B12 is belangrijk voor je lichaam. Deze vitamine zit vooral in vlees. Dus als je vegetarisch eet, moet je goed opletten dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Dat lukt met deze producten:
Wil je deze producten niet eten of drinken? Dan is het belangrijk dat je voeding kiest waar vitamine B12 aan is toegevoegd. Je kunt ook vitamine B12–supplementen gebruiken.
Je lichaam heeft ijzer nodig, dat is een stof die veel zit in vlees. Maar ijzer zit ook in:
Het is wel zo dat het ijzer in deze voedingsproducten minder goed in je lichaam terechtkomt dan ijzer uit vlees. Het is dus belangrijk om genoeg van deze voedingsproducten binnen te krijgen.
Bij vegetarisch eten moet je dus letten op bepaalde stoffen. Een diëtist helpt je hierbij. De zorgverzekering betaalt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je hebt dan een verwijsbrief voor de diëtist nodig van je huisarts.
Bekijk lekkere en gezonde vegetarische recepten op de website van het Diabetes Fonds.
Bekijk recepten op website Diabetes FondsArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2023