Waarom meer kans op gebroken bot bij diabetes type 2?

  • Gepubliceerd op: 4 september 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Oudere vrouwen met diabetes type 2 hebben meer kans om een bot te breken, terwijl hun botten sterker zijn. Dit zegt nieuw Zweeds onderzoek. Hoe zit dit precies?

Diabetes heeft invloed op je botten. Je hebt meer kans op problemen, zoals een gebroken been of arm. Vooral als je ouder bent. Waardoor komt dit? Wetenschappers onderzochten dit bij oudere vrouwen met diabetes type 2.

Meer kans op een gebroken bot

De onderzoekers volgden zo’n 3000 vrouwen tussen de 75 en 80 jaar. Dit deden ze ongeveer 7 jaar lang. Tijdens deze periode braken meer dan 1000 vrouwen een bot. De onderzoekers zagen dat vrouwen met diabetes type 2 meer kans hadden om iets te breken. Ze hadden hier 26% meer kans op.

Sterkere botten, maar minder fit

Hoe komt dit? Vrouwen met diabetes type 2 hadden sterkere botten dan vrouwen zonder diabetes, maar ze waren minder fit. Ze hadden minder kracht en konden minder snel lopen. Je kunt dan bijvoorbeeld sneller vallen, en een bot breken.

Minder fit zijn is grootste probleem

De onderzoekers zeggen dus dat minder fit zijn het grootste probleem is bij oudere vrouwen met diabetes type 2. Je kunt daar gelukkig wel iets aan doen. Probeer genoeg te bewegen, zoals wandelen. En doe 2x in de week oefeningen om je spieren sterker te maken. Je kunt dan de kans om een bot te breken kleiner maken. 
> Bekijk hier meer tips om meer te bewegen.

Let ook op calcium en vitamine D

Gezond eten is ook belangrijk. Probeer genoeg calcium te eten en te drinken. Calcium zit vooral in zuivel, dat zijn melkproducten met melk van dieren. Let ook op vitamine D. Ben je een vrouw en ouder dan 50 jaar? Of een man ouder dan 70 jaar? Het Voedingscentrum adviseert dan om extra vitamine D te slikken. Zo zorg je goed voor je botten.

Waarom bewegen belangrijk is

Bewegen is altijd gezond. Er gebeurt veel in je lichaam en in je geest. Welke positieve gevolgen zijn er bij diabetes? Bekijk ze hier.

Bekijk het artikel

Praat mee over beweging

Dit zijn de laatste gesprekken over beweging

Bekijk de groep beweging