Hersenen sneller ouder, maar gezond leven helpt

  • Gepubliceerd op: 11 september 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 en prediabetes krijgen sneller oudere hersenen, zegt nieuw Zweeds onderzoek. Het goede nieuws? Gezond leven kan dit proces flink vertragen.

Diabetes doet wat met je hersenen. Maar wat precies? Zweedse wetenschappers onderzochten of de hersenen sneller ouder worden bij mensen met diabetes type 2 en prediabetes.

Onderzoek met hersenscans

Er deden meer dan 31.000 mensen mee aan dit onderzoek. De deelnemers waren tussen de 40 en 70 jaar oud. Ze kregen een speciale scan van de hersenen, een MRI-scan. Hoe oud zijn de hersenen, vergeleken met hun echte leeftijd? De onderzoekers berekenden dit op een speciale manier met gebruik van hersenscans.

Hersenen meer dan 2 jaar ouder bij diabetes

Mensen met diabetes type 2 hebben hersenen die meer dan 2 jaar ouder zijn dan hun echte leeftijd, zagen de onderzoekers. Bij mensen met prediabetes was het verschil kleiner, namelijk een half jaar. Zo’n hogere leeftijd van je hersenen kan iets zeggen over de kans op problemen met je geheugen of dementie.

Hersenen ouder bij hoger HbA1c

Bij deelnemers die moeite hebben om hun bloedglucose  in evenwicht te houden, waren de hersenen ouder. De onderzoekers keken naar het HbA1c. Hadden deelnemers een HbA1c van 64 mmol/mol of hoger? Dan waren de hersenen meer dan vier jaar ouder.

Gezond leven helpt de hersenen

Gelukkig is er ook goed nieuws. Mensen met diabetes die gezonder leefden, hadden minder last van oudere hersenen. Gezond leven is dus belangrijk, ook voor je hersenen. 

Gezond leven kan over veel dingen gaan. In dit onderzoek keken de wetenschappers naar genoeg bewegen, niet roken en niet te veel alcohol drinken. Ze wilden ook naar gezond eten kijken, maar hadden hier niet genoeg gegevens voor.

Onderzoek naar de hersenen betaald door het Diabetes Fonds

Meer weten over onderzoek naar de hersenen? Bekijk het op de website van het Diabetes Fonds: 
> Lees meer over hersenonderzoek bij diabetes type 2.
> Of over onderzoek naar de hersenen bij diabetes type 1.

In stappen naar gezond leven

Wil je een gezonde leefstijl? Het veranderen van je gewoontes lukt het beste als je duidelijke en haalbare doelen hebt.

Bekijk het artikel