Meer aandacht voor stress door diabetes type 2

  • Gepubliceerd op: 26 september 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Veel mensen met diabetes type 2 hebben stress door diabetes. Dit heeft invloed op hun bloedglucose. Het Erasmus MC maakte voorlichting over stress door diabetes, in 8 talen. Er zijn ook tips voor zorgverleners. Dit is mogelijk gemaakt door Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds.

Behiye Özcan is internist in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij ziet veel mensen met stress door diabetes. Dit zijn niet alleen mensen met diabetes type 1. 'Mensen met diabetes type 2 hebben ook veel stress en zorgen door diabetes', zegt Özcan. 'Zij komen alleen minder vaak bij een zorgverlener. En ze praten er niet vaak zelf over.’ Ook is er in de spreekkamer nu niet genoeg tijd en aandacht voor stress door diabetes.

Wat is stress door diabetes?  

‘Alle zorgen en frustraties rondom het leven met diabetes noemen we stress door diabetes’, zegt Behiye Özcan. ‘Dit kan veel zijn. Zorgen over je bloedglucose en je gezondheid. Veel mensen zorgen door deze stress minder goed voor zichzelf en hun diabetes. Ze krijgen soms ook depressieve klachten.’ Onderzoekers gebruiken soms ook het Engelse woord diabetes distress.

Cijfers over stress door diabetes type 2

Bijna 1 op de 3 mensen met diabetes type 2 ervaren hierdoor veel stress, blijkt uit onderzoek in Nederland. Vrouwen hebben vaker stress door diabetes type 2 dan mannen. Ook mensen van niet-westerse afkomst hebben dit vaker (10 - 32%) dan mensen met een Europese achtergrond (6%). De oorzaken van deze stress zijn verschillend, bijvoorbeeld: 

  • zorgen over mogelijke complicaties 
  • angst voor hypo's 
  • problemen om adviezen van de zorgverlener uit te voeren 

> Bekijk meer over stress door diabetes type 2

Diabetes Fonds-prijs voor Het Beste Diabetesidee 

Er is nog weinig bekend over stress door diabetes type 2. Behiye Özcan wilde dit veranderen. Zij deed mee aan Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds, samen met diabetes-epidemioloog Miranda Schram van het MUMC+ in Maastricht. Ze wonnen een prijs om hun idee uit te voeren, namelijk voorlichting maken over stress door diabetes.

Folder, filmpjes en tips voor zorgverleners

De nieuwe voorlichting van het Erasmus MC over stress door diabetes is nu klaar:

Folder over stress door diabetes(pdf - 207.79 kB)

Het Erasmus Medisch Centrum maakte een korte folder over stress door diabetes. Handig om aan iemand te geven of te mailen.

Poster over stress door diabetes (Nederlands)(pdf - 2.1 MB)

Download hier de poster over stress door diabetes in A3-formaat, bijvoorbeeld voor in de wachtkamer. De tekst is in het Nederlands.

Psychische gezondheid en stress door diabetes type 2

Je kan veel zorgen en stress hebben door diabetes type 2. Wat is stress door diabetes, en hoe ga je hiermee om?

Bekijk het artikel