Leefstijl en voeding

Gezond avondeten

Gezond avondeten helpt bij het stabiel houden van je bloedsuikerwaarden. Heb je diabetes en wil je lekker en gezond avondeten? Bekijk hier meer.

In het kort 

  • Een gezonde avondmaaltijd is belangrijk om je bloedsuikerwaarden stabiel te houden. 
  • Een gezonde avondmaaltijd bestaat uit verschillende ingrediënten. Die zorgen ervoor dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. 
  • Hoeveel eten gezond is tijdens een maaltijd, hangt ook af van je bloedsuiker als je gaat eten. 
  • Zet de saus, pasta, rijst of aardappelen in een eigen schaaltje op tafel, apart van de rest. Hier zitten veel koolhydraten in. Zo kun je zelf bepalen hoeveel je ervan wilt eten.

Gezond avondeten 

In ons land eten veel mensen ‘s avonds de grootste maaltijd. Een gezonde avondmaaltijd is belangrijk om je bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Gezond avondeten komt niet uit pakjes en zakjes, die in de fabriek zijn gemaakt. Hier zit vaak te veel zout, vet of suiker in. In verse voeding zitten meer gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels.

Zo ziet een gezonde avondmaaltijd eruit 

Gezond avondeten is niet moeilijk. Je kunt snel en makkelijk een gezonde avondmaaltijd op tafel krijgen. Gezond avondeten bestaat uit verschillende ingrediënten waarmee je veel kunt afwisselen: 

  • Groenten: minimaal 200 gram groenten per persoon. Kies elke dag een andere soort groente, dan krijg je veel verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn ook heel gezond, met veel vezels.
  • Vlees of vis: 75 tot 100 gram per persoon. Voor vegetarische vleesvervangers geldt ook 75 tot 100 gram. Vegetariërs kunnen eieren erbij nemen. Vegetariërs en veganisten kunnen een combinatie eten van peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten, paddenstoelen of zeewier.   
  • Volkoren product of aardappelen: 150 tot 200 gram per persoon (gekookt). Kies uit volkoren pasta, volkoren couscous, zilvervliesrijst, volkoren bulgur of gekookte aardappelen. Ook hier is het belangrijk om af te wisselen. Wil je liever minder koolhydraten? Dan eet je geen volkoren product of aardappelen, maar 150 tot 200 gram peulvruchten of extra groente.  
  • Gebruik bij het bakken vooral vetten die vloeibaar zijn als ze koud zijn. Zoals olie, vloeibare margarine of vloeibaar frituurvet. Harde vetten zijn ongezonder, zoals roomboter, harde margarine, kokosvet, palmolie en cacaoboter. Gebruik deze maar af en toe. > Bekijk meer over vetten
Het is goed om energie te steken in een goed eetpatroon en gezond en goed voor jezelf te koken.

Tips tijdens de maaltijd  

Hoeveel eten is gezond tijdens een maaltijd? Dat hangt ook af van je bloedsuiker. Dit zijn 3 tips die kunnen helpen om je bloedsuiker in evenwicht te houden: 

  • Zet de saus op tafel in een eigen pannetje of schaaltje. In sausjes zitten vaak veel koolhydraten en suikers. Zo is het makkelijk om een beetje te nemen. Dit is handig als je hoog zit met je bloedsuiker aan het begin van de maaltijd. 
  • Zet ook de pasta, rijst of aardappelen apart op tafel. Ook hier zitten veel koolhydraten in.  
  • Gebruik kleine borden. Het lijkt alsof er meer eten op ligt en je hebt sneller een vol gevoel. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023

Lees meer over Gezond eten

Volgend artikel