Samen weten we meer dan alleen
Met een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanAls je bloedsuiker te laag wordt, kun je een hypo krijgen. Het advies voor een volwassen persoon is om zo snel mogelijk 20 gram glucose te nemen.
In het kort
Als je bloedsuiker te laag wordt, kun je een hypo krijgen. Het is heel belangrijk dat je dan snel iets binnenkrijgt met suiker, zodat je bloedsuiker weer omhooggaat. Druivensuiker (= glucose) is de soort suiker die het snelst in je bloed terechtkomt. Het advies voor een volwassen persoon bij een hypo is 20 gram glucose. De bekendste producten met 20 gram glucose zijn de glucosetabletten:
Heb je deze tabletten niet bij je? Je kunt ook fruit nemen of limonadesiroop. Hier zit fructose in. Deze soort suiker komt iets langzamer in je bloed dan glucose. Het duurt dus wat langer voordat je bloedsuiker gaat stijgen. Voorbeelden:
Een hypo is niet alleen heel vervelend en ongezond, het maakt je vaak ook hongerig. Als je te lang in een hypo blijft, is de kans groot dat je te veel gaat eten. Je eet meer dan je eigenlijk nodig hebt om je bloedsuiker naar normale waarden te krijgen. Te veel eten laat je bloedsuiker te hard stijgen. Dan heb je weer extra insuline nodig om je bloedsuiker te laten dalen. Hoe kun ervoor zorgen dat je niet te veel eet?
Bij een glucosetablet denk je niet meteen aan gezond. Maar het werkt wel heel goed tegen hypo’s. Met een kleine hoeveelheid kun je je bloedsuiker al omhoog krijgen. Dat maakt de kans op te veel eten klein. Het klinkt misschien wat vreemd, maar glucosetabletten zijn daarom de gezondste manier om uit een hypo te komen.
Het is niet erg als je soms een hypo hebt. Maar als het vaak gebeurt, werkt een andere behandeling van je diabetes misschien beter. Overleg met je zorgverlener wat bij jou kan helpen.
Met een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2023