Wat kun je zelf doen?
Diabetesvereniging Nederland heeft meer uitleg over voetcontroles en tips om voetproblemen te voorkomen.
Naar uitleg en tips op dvn.nlBij diabetes type 1 kun je problemen krijgen met je voeten. Welke klachten zijn dit? En wat is eraan te doen?
In het kort
Veel mensen met diabetes type 1 krijgen last van hun voeten. Het heet ook wel diabetische voet. Dit is een naam voor een groep problemen die je kan krijgen met voeten. Het zijn bijvoorbeeld wondjes die slecht genezen. Soms zijn het ook grote wonden die ontsteken en niet dichtgaan. Blijft dit heel erg? Dan is een operatie nodig om je leven te redden. De chirurg moet bijvoorbeeld een teen verwijderen. Of een voet, of een deel van het been. Dit heet amputatie.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes beschadigd zijn. Bloed stroomt hierdoor minder goed door je benen en voeten. De huid wordt dunner en gaat makkelijk kapot. Wondjes genezen slechter en ontsteken eerder. Diabetes kan ook je zenuwen beschadigen (neuropathie). Hierdoor voel je minder aan je voeten. Je voelt bijvoorbeeld niet of je schoenen te veel knellen. Of dat je een wondje hebt, of een steentje in je schoen. Een wondje kan steeds groter worden zonder dat je het weet.
Deze problemen komen vaak voor bij diabetes:
Hieraan kun je merken of er problemen zijn met je voeten:
Controleer zelf je voeten elke dag. Kijk of je misschien iets ziet dat anders is dan je gewend bent. Bekijk ook de onderkant van je voeten, bijvoorbeeld met een spiegel op de grond. Genezen wondjes na een paar dagen nog niet? Ga dan naar de huisarts of een podotherapeut. Dit is iemand die veel van voeten weet. Laat elk jaar je voeten controleren door de huisarts, een praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.
Diabetesvereniging Nederland heeft meer uitleg over voetcontroles en tips om voetproblemen te voorkomen.
Naar uitleg en tips op dvn.nlOp dvn.nl kun je aparte folders en informatie over voeten downloaden.
Naar de info op dvn.nlWil je zelf problemen met je voeten op tijd ontdekken? En over de beste behandeling met je arts kunnen praten? En misschien voetproblemen voorkomen? Kijk dan naar dit webinar over voetproblemen bij diabetes met dr. Hans van Overhagen, interventieradioloog, en dr. Hugo Veger, vaatchirurg.
Vraag hier de terugkijklink aanGoede zorg voor je voeten is bij mensen met diabetes heel belangrijk. Wil je leren hoe je zelf problemen met je voeten op tijd herkent? En weten wie je bij problemen met je voeten kan helpen? En hoe je problemen met je voeten voorkomt? Tijdens dit webinar vertelt podotherapeut Tim van Dun je over voetverzorging en wat een podotherapeut en een medisch pedicure voor je doen.
Vraag hier de terugkijklink aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2023