Ik wil beter omgaan met stress
Op zoek naar tips en adviezen voor minder stress in je leven? Kijk op de website van thuisarts.nl en kies uit welke tips het beste bij je passen.
Ga naar tips over minder stress op de website van thuisarts.nlDiabetes en stress gaan niet goed samen. Zorg goed voor jezelf met minder stress en genoeg ontspanning. Bekijk hoe je dit aanpakt.
In het kort
Iedereen heeft momenten van stress. Dat is niet erg, het hoort bij het leven. Maar de hele tijd een gevoel van stress hebben is niet goed. Je lichaam en je geest blijven dan gespannen. Stress kan je bloedsuikerwaarden in de war brengen. Je bloedsuiker kan lager worden, of hoger. Dat verschilt per persoon.
Bij stress komen er extra stresshormonen in je lichaam. Als deze hormonen langere tijd in je lichaam blijven, lijkt het erop dat je minder goed gaat reageren op insuline. Je bloedsuikerwaarden kunnen dan omhooggaan of omlaag.
Stress die lang duurt kan klachten geven, zoals geen zin hebben om iets te doen of de hele tijd moe zijn. Je kunt ook sneller boos of verdrietig worden. Ervaar je veel stress door je diabetes? Bekijk dan hier meer informatie over diabetes distress
Op zoek naar tips en adviezen voor minder stress in je leven? Kijk op de website van thuisarts.nl en kies uit welke tips het beste bij je passen.
Ga naar tips over minder stress op de website van thuisarts.nlLang stress hebben maakt het moeilijk om gezond te blijven leven. Je hebt eerder trek in ongezonde dingen, zoals snacks, alcohol of een sigaret. En je let vaak minder op of je genoeg beweegt. En of je genoeg ontspanning neemt. Je weet wel dat een gezonde leefstijl belangrijk is, maar het interesseert je gewoon minder. Het voelt allemaal meer als overleven dan als leven. Gelukkig zijn er veel manieren om je stress te verminderen.
Ontspanning is heel belangrijk om een fijn gevoel over je leven te hebben. De belangrijkste vraag is eigenlijk: wat vind je leuk om te doen? De ene persoon vindt het heerlijk om een puzzel te leggen. De andere persoon ontspant door naar muziek te luisteren of creatief bezig te zijn. Er zijn ook veel manieren om te leren hoe je ontspanning goed in je leven brengt en ook in je leven houdt.
Op zoek naar tips en adviezen voor meer ontspanning? Kijk op de website van thuisarts.nl en kies welke tips beste bij je passen!
Ga naar tips over beter ontspannen op de website van thuisarts.nlHeb je slaapproblemen? Je bent zeker niet de enige. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland heeft slaapproblemen. Een slechte nacht heeft invloed op je glucosewaarden en je dagelijks leven. > Bekijk meer informatie over slaapproblemen.
Tijdens het webinar over slaap en rust vertelt drs. Karin van Rijn, GZ-psycholoog en somnoloog (slaapdeskundige) wat slaap precies met je doet. En wat oorzaken kunnen zijn van een verstoorde nachtrust. Ook vertelt ze hoe diabetes invloed heeft en wat de impact is van nachtelijke hypo’s of hypers op je slaap. Naast uitleg zullen er ook praktische tips gegeven worden om je slaap te verbeteren.
Vraag hier de terugkijklink aanDe oefeningen van mindfulness helpen je om je aandacht te richten op waar je mee bezig bent. Dus echt ervaren wat je op dat moment aan het doen bent. Deze oefeningen zijn heel fijn als je veel piekert over de toekomst of over het verleden. Zo blijf je meer in het hier en nu. Dan wordt het gemakkelijker om te genieten van het moment. > Bekijk meer over mindfulness
Medisch pycholoog Frank Snoek vertelt over hoe belangrijk ontspanning is om je goed te blijven voelen. Bas van de Goor, die zelf topsporter met diabetes is geweest, interviewt hem.
Luister naar de podcast op SpotifyBij de medisch specialist is er niet altijd tijd om uitgebreid te praten over wat de aandoening psychisch/mentaal met je doet. Dr. Sasja Huisman, klinisch (medisch) psycholoog en senior onderzoeker op de afdeling Interne Geneeskunde in het LUMC, gaat tijdens dit webinar in op de emotionele gevolgen en impact van het leven met één of meerdere aandoeningen. Ze geeft handvatten en tips.
Vraag de terugkijklink aan op dvn.nlArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 6 april 2023