Leefstijl en voeding

Een gezonde leefstijl, wat is dat?

Een gezonde leefstijl is meer dan alleen gezond eten en genoeg bewegen. Hoe ziet een gezonde leefstijl eruit in je dagelijks leven?

In het kort

  • Je leefstijl heeft grote invloed op je gezondheid en op je diabetes. 
  • Een gezonde leefstijl heeft te maken met veel dingen: eten, bewegen, roken, alcohol, slaap en stress. 
  • Gezond leven bij diabetes type 1 kan ervoor zorgen dat je minder insuline nodig hebt. 
  • Gezond leven bij diabetes type 2 kan ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt, of zelfs helemaal kunt stoppen met medicijnen.

Wat is een gezonde leefstijl? 

In het kort betekent een gezonde leefstijl:  

  • genoeg bewegen 
  • gezond eten 
  • gezond gewicht 
  • niet roken 
  • niet of weinig alcohol drinken 
  • goed om kunnen gaan met stress 
  • goed slapen 

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831766572%3Fshare%3Dcopy&signature=c3705c2c35dca6c11e2a82336746b93fd7e6430fcd0d56f89afee7fd5e0e9d4f

Je leefstijl is je manier van leven. Die heeft grote invloed op je gezondheid en op je diabetes.

Genoeg bewegen 

In beweging blijven helpt enorm om je diabetes onder controle te houden. Beweging houdt je bloedsuiker stabieler. En je hoeft niet naar de sportschool. Heb je een gezond gewicht? Dan is elke dag een half uur wandelen of fietsen genoeg. Je mag ook bewegen in blokjes van 10 minuten, in plaats van een half uur achter elkaar.  
> Bekijk meer over bewegen en sporten

Gezond eten 

Gezond eten maakt de kans kleiner op te hoge of te lage bloedsuikers. Een paar algemene regels voor gezond eten: 

  • genoeg fruit, elke dag 200 gram 
  • genoeg groente, elke dag 250 gram 
  • volkorenproducten, zoals volkorenbrood en volkorenpasta 
  • peulvruchten, elke week 2x 
  • minder vlees, elke week maximaal 500 gram 
  • Zoveel mogelijk voeding die onbewerkt is = niet uit pakjes en zakjes 

> Bekijk meer informatie over gezond eten

Gezond gewicht

Ook een gezond gewicht is belangrijk. Bij overgewicht krijgt je lichaam vaak moeite om de bloedsuikerwaarden goed te houden. Dit komt omdat je minder goed op insuline reageert. Een gezond gewicht heeft ook grote invloed op hoe je je voelt. Je bent vaak actiever en haalt plezier uit wat je doet. Belangrijk is: langzaam afvallen met gezonde voeding. Je kunt veel gratis hulp krijgen om een gezond gewicht en een gezonde leefstijl te bereiken.
> Bekijk meer over een gezond gewicht

Roken en alcohol

Iedereen weet dat roken ongezond is, en te veel alcohol drinken ook. Alcohol bij diabetes kan de bloedsuiker ineens lager maken of hoger, op een onverwacht moment. Maar minder gaan roken of drinken is niet gemakkelijk. En helemaal stoppen ermee is nog moeilijker. Gelukkig zijn er veel manieren om hulp te krijgen. 
> Bekijk meer over roken en diabetes
> Bekijk meer over alcohol en diabetes

Stress

Stress heeft directe invloed op je bloedsuikerwaarden. Een beetje stress in het dagelijks leven hoort erbij. Maar te veel of te lang stress hebben is niet gezond. Zorg goed voor jezelf en leer om te gaan met je stress. Dat heeft een positieve invloed op je bloedsuikerwaarden. 
> Bekijk meer over omgaan met stress

Goed slapen

Als je uitgerust bent, heb je vaak meer zin om aan de dag te beginnen. Ook voelt het makkelijker om gezonde keuzes te maken in eten en drinken. En momenten van stress kun je beter aan als je genoeg slaap hebt gehad. Heb je moeite met slapen? > Bekijk meer informatie over slapen en slaaptips

Een gezonde leefstijl, waarom?

Je manier van leven heeft grote invloed op je gezondheid en op je diabetes. Het is bekend van diabetes type 2 dat je met een gezonde leefstijl vaak minder medicijnen nodig hebt. Het kan zelfs zijn dat je zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig hebt. Bij diabetes type 1 kan een gezonde leefstijl ervoor zorgen dat je minder insuline hoeft te gebruiken. Ook heb je minder kans op complicaties.
Meer over een gezonde leefstijl bij diabetes type 1
Meer over een gezonde leefstijl bij diabetes type 2

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach kan je verder helpen om een goed evenwicht te vinden in het aanpassen van je leefstijl. Deze persoon kijkt samen met jou naar je voeding, beweging, slapen, stress en eventueel alcoholgebruik en roken. Persoonlijke leefstijlcoaching wordt helaas niet vergoed, je moet het zelf betalen. Een leefstijlcoach die een opleiding heeft gehad is lid van de beroepsvereniging BLCN.

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariska Brinkers - huisarts en kaderarts diabetes

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 4 april 2023

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel