Diabetes type 1

Hoe zijn de bloedglucosewaarden bij diabetes type 1?

Je let veel op je bloedglucosewaarden bij diabetes type 1. Ze bepalen wanneer je insuline nodig hebt of dat je juist iets moet eten. Maar wat zijn bloedglucosewaarden?

In het kort:

  • Bloedglucosewaarden worden meestal gemeten in mmol/l. Dit staat voor millimol per liter. 
  • De bloedglucosewaarde is de hoeveelheid glucose in je bloed. Het wordt ook wel bloedsuiker genoemd. 
  • Heb je geen diabetes? Dan is je bloedglucosewaarde nadat je 's ochtends opstaat meestal tussen de 4 en 6 mmol/l. 
  • Heb je diabetes type 1? Dan is het normaal dat je bloedglucose iets hoger is dan normaal.

Wat is de bloedglucosewaarde? 

De bloedglucosewaarde is de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose is een soort suiker. Het komt je lichaam in als je iets eet of drinkt. Je lichaam zet voedingsstoffen om in glucose en vervoert dit door je bloed. Later gebruikt je lichaam de glucose, voor energie zodat je dingen kan doen. De bloedglucosewaarde meten we in mmol/l. Dat staat voor millimol per liter. Dit geeft aan hoeveel glucosedeeltjes er in een liter bloed zitten op een bepaald moment. 

Bloedglucosewaarden als je geen diabetes hebt

Heb je geen diabetes type 1? Dan is je bloedglucosewaarde meestal tussen de 4 en 6 mmol/l. Dat is de waarde 's ochtends als je nog niet gegeten of gedronken hebt. Heb je net gegeten? Dan zit er vaak wat meer glucose in je bloed. Een waarde tussen de 4 en 7,8 mmol/l is dan normaal zonder diabetes type 1. 

Wanneer heb ik diabetes type 1? 

Als de huisarts denkt dat je diabetes hebt, controleert deze je bloedglucosewaarde. Vaak gebeurt dit nuchter. Dat is 's ochtends als je nog niet gegeten of gedronken hebt. Is je bloedglucosewaarde op twee verschillende dagen twee keer boven de 7 mmol/l? Of is je bloedglucose tussen eetmomenten door boven de 11,1 mmol/l? Dan heb je diabetes. Dit is niet altijd diabetes type 1. Denkt je zorgverlener aan diabetes type 1? Dan wordt dit verder onderzocht in het ziekenhuis. 

Glucosewaarden bij diabetes type 1 

Om glucose uit je bloed te gebruiken, is insuline nodig. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam dit stofje niet. Daarom blijft er te veel glucose in je bloed. Je bloedglucosewaarden worden te hoog. Dit los je op door jezelf insuline te geven. Het lukt niet altijd om precies genoeg insuline te geven. Als je al een tijdje niets gegeten of gedronken hebt, mag je glucosewaarde daarom tussen de 4,5 en 8 mmol/l zijn. Dat is niet erg. De eerste 2 uur nadat je hebt gegeten mag het zelfs nog iets hoger liggen, op maximaal 9 mmol/l. 

Bij een hyper zit er te veel glucose in je bloed. Bij een hypo te weinig.

Oude en kwetsbare mensen iets hogere glucose

Soms bepaalt de zorgverlener dat de bloedglucosewaarde hoger mag zijn. Bij oudere en kwetsbare mensen bijvoorbeeld. Voor hen zijn de streefwaarden vaak ongeveer tussen de 6 en 15 mmol/l. Dit voorkomt dat de behandeling te moeilijk wordt, met te veel risico op een ernstige hypo.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023

Lees meer over Bloedglucosewaarden bij diabetes type 1

Volgend artikel