Praat mee over glucosemeters en sensoren
Dit zijn de laatste gesprekken over glucosemeters en sensoren
Als je diabetes type 1 hebt, dan meet je je bloedglucosewaarde regelmatig. Dit kan met een glucosesensor of bloedglucosemeter. Hoe gebruik je een bloedglucosemeter?
In het kort:
Bij diabetes maakt je lichaam geen insuline aan. Daardoor stijgt je bloedglucose en moet je jezelf insuline toedienen. Het is belangrijk om je bloedglucose regelmatig te meten. Zo weet je hoeveel insuline je nodig hebt. Of wanneer je juist iets moet eten. Ook controleer je met een meting of de insuline werkt zoals het moet. Je meet je glucosewaarde met een bloedglucosemeter of een glucosesensor. > Bekijk hier meer over de glucosesensor.
Om je bloedglucose te meten met een bloedglucosemeter heb je een aantal dingen nodig:
Dit zijn de laatste gesprekken over glucosemeters en sensoren
Met een bloedglucosemeter meet je hoeveel glucose er in je bloed zit. Dit verschijnt op het scherm van je bloedglucosemeter. Met je zorgverlener spreek je af met welke bloedglucosewaarden je tevreden bent. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type diabetes en je behandeling. > Bekijk hier meer over normale bloedglucosewaarden bij diabetes type 1.
Met een bloedglucosemeter meet je bloedglucosewaarden in een aantal stappen:
Iedere bloedglucosemeter werkt anders. Volg daarom altijd de handleiding van je eigen bloedglucosemeter.
Je meet je bloedglucose zorgvuldig. Let daarom goed op of:
Ook is het belangrijk dat je bloedglucosemeter werkt zoals het hoort. Twijfel je aan je bloedglucosewaarde? Of geeft je meter een foutmelding? Herhaal de meting dan nog eens. Denk je dat er iets mis is met je meter? Bespreek dit dan met de leverancier van je meter. Je krijgt deze meestal via de apotheek of een bedrijf voor diabeteshulpmiddelen.
Een goede bloedglucosemeter is belangrijk bij diabetes. Door regelmatig te meten, kun je je waarden in de gaten houden. Hoe weet je of je een goede glucosemeter hebt? Worden glucosemeters vergoed? Hoe gebruik je ze? En wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van glucosesensoren?
Bekijk meer over bloedglucosemetersArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023