Wat doet diabetestechnologie met hypo's, hypers en schommelingen?
Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?
Bekijk het artikelKetoacidose betekent verzuring van je bloed. Hoe herken je ketoacidose of bloedverzuring? Wat zijn de gevolgen en wat kun je eraan doen?
In het kort:
Ketoacidose is verzuring van je bloed. Ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline in je lijf zit. Je zet glucose in je bloed dan niet om in brandstof voor je lichaam. Maar je lichaam heeft wel energie nodig. Het gaat daarom vetten verbranden om aan energie te komen. Bij de verbranding van die vetten komen afvalstoffen vrij. Deze heten ketonen. Ketonen verzuren het bloed.
Ketoacidose kan ontstaan als je te veel glucose in je bloed hebt. Dit kan door meerdere redenen komen:
Je kunt ketoacidose herkennen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:
Ketoacidose is een levensgevaarlijke situatie. Je moet snel handelen als je ketoacidose hebt.
Je kunt controleren hoeveel ketonen er in je bloed zitten. Dit doe je met speciale strips. Die reageren op urine of bloed. Er zijn ook glucosemeters die automatisch de ketonen in je bloed meten. Het is verstandig je ketonen te meten bij bloedglucosewaarden boven de 13,0 mmol/l. Ook als je ziek bent, meet je je ketonen. Niet iedereen heeft een ketonenmeter met strips thuis. Met je zorgverlener bespreek je of dit nodig is. En of je de meter vergoed krijgt van de verzekering.
Een beetje ketonen in je bloed is niet erg. Dit gaat vaak snel weer over. Hier moet je op letten als je ketonen meet:
Ketoacidose kan een heftige ervaring zijn voor jou en de mensen om je heen. Na een ketoacidose bespreek je samen met je zorgverlener wat er precies gebeurd is. Samen zoek je de oorzaak van je hoge bloedglucosewaarden en de ketoacidose. Je bedenkt hoe je dit de volgende keer kan voorkomen. Soms verander je de behandeling van je diabetes. De kans dat het weer gebeurt, wordt dan kleiner.
Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?
Bekijk het artikelDeel je verhaal, stel een vraag of kom in contact met anderen. Nog geen account op diabetes.nl? Maak dit gratis aan in 1 minuut!
Maak een gratis account aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023