Psychische gezondheid

Word je vergeetachtig van hypo's en hypers?

Je bloedglucoses hebben invloed op je hersenen. Je kunt problemen met je hersenen krijgen door diabetes. Maar de kans hierop is erg klein.

In het kort

  • Heb je een lage of hoge bloedglucose? Dan kun je dit merken aan je hersenen.
  • Soms is het moeilijk om je te concentreren of vergeet je dingen.
  • De bloedvaatjes in de hersenen kunnen schade hebben door diabetes. Oudere mensen kunnen dit merken aan trager denken.
  • Het gebeurt niet vaak dat iemand met diabetes problemen krijgt met het geheugen. 

Glucose en je hersenen

Je hersenen werken op glucose. Is je bloedglucose laag of juist hoog? Dan merk je dit meteen aan je hersenen. Je kunt je bijvoorbeeld slecht concentreren. Of je voelt je suf of slaperig. Dit is tijdelijk. Als je bloedglucose weer normaal is, werken je hersenen weer beter. Hypo's en hypers beschadigen de hersenen niet meteen. Maar soms krijgen je hersenen wel schade waar je last van blijft houden. Je onthoudt dingen dan niet meer goed. Of je houdt moeite om je te concentreren. > Bekijk meer over hypo's en de hersenen

Schade door hypo's of hypers

De meeste mensen krijgen geen schade aan hun hersenen door hypo's. Heb je vaak een lage bloedglucose? Ook dan beschadigen je hersenen meestal niet. Je hersenen beschadigen eerder van een jarenlang hoge bloedglucoses. Maar ook dat gebeurt niet bij iedereen. Wetenschappers onderzoeken nog waarom de een wel problemen krijgt met de hersenen en de ander niet. 

De hersenen van jongeren met diabetes

De hersenen van jongeren met diabetes werken anders dan bij jongeren zonder diabetes. Ze gebruiken soms een ander stuk van de hersenen als ze iets doen. Bij makkelijke taken maken je hersenen dit goed door iets harder hun best te doen. Gaat het om iets wat moeilijker is? Dan kunnen de hersenen het verschil niet oplossen. Jongeren met diabetes hebben daarom soms meer moeite met een taak dan jongeren zonder diabetes.  

Concentratie bij jongeren met diabetes

Jongeren met diabetes kunnen zich soms ook moeilijker concentreren en ze vergeten vaker iets. Onderzoekers weten niet zeker of dit komt door schade in de hersenen. Het kan ook komen doordat het dagelijks leven met diabetes meer moeite kost. Diabetes is iets extra's waar je dagelijks op moet letten. Soms zorgt dat ervoor dat jongeren andere dingen daarom minder goed onthouden. Bij een plotselinge hoge bloedglucose is concentreren ook moeilijker. Dat is tijdelijk en komt niet door schade aan de hersenen of de last van diabetes. 

Vergeetachtig op oudere leeftijd 

Door diabetes kun je andere problemen krijgen in je lichaam. Vaak komt dit door de kleine bloedvaatjes in je lijf. Deze krijgen schade door te hoge bloedglucoses. In je hersenen zitten ook bloedvaatjes. Bij mensen met diabetes kunnen die bloedvaatjes dus beschadigd zijn. Oudere mensen merken dan dat ze trager denken dan ze gewend waren. Of dat het moeilijker is om te wisselen tussen 2 dingen die ze doen. Dit lijkt soms op vergeetachtigheid.  

Wie krijgen problemen met de hersenen?

Veel mensen merken niets van veranderingen in hun hersenen. Het gebeurt ook niet vaak dat iemand met diabetes problemen krijgt met het geheugen. Wel hebben sommige mensen meer kans op problemen met de hersenen:

  • Mensen met jarenlang hoge bloedglucose die ook schade hebben aan de kleine bloedvaatjes.
  • Mensen die problemen hebben met hun hart en bloedvaten naast diabetes.
  • Mensen met een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol.
  • Jonge kinderen die diabetes krijgen, voordat ze 7 jaar zijn. En jonge kinderen die vaak een ernstige hypo hebben gehad, of vaak achter elkaar ernstige hypo's hebben. > Bekijk meer over wat hypo's doen in de hersenen. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Maartje de Wit - hoofdonderzoeker Medische Psychologie, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2023

Lees meer over Psychische gezondheid: wat is waar?

Volgend artikel