Psychische gezondheid

Krijg je dementie van diabetes?

Diabetes heeft invloed op de hersenen. Door lage en hoge bloedglucosewaarden is het soms lastiger om na te denken. Mensen met diabetes hebben ook meer kans op de ziekte dementie. 

In het kort

  • Diabetes heeft invloed op de hersenen. De bloedvaatjes in de hersenen kunnen schade krijgen door jarenlang hoge bloedglucoses.
  • Heb je diabetes type 1 of type 2? Dan is de kans iets groter dat je dementie krijgt op latere leeftijd. 

Wat is dementie?

Dementie is een naam voor verschillende ziekten waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Er zijn meer dan 50 van deze hersenziekten. De meeste mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer. Mensen met dementie zijn vaak vergeetachtig. Ze weten soms niet meer hoe ze de dagelijkse dingen moeten doen. Ze kunnen soms ook moeilijker praten of raken hun spullen sneller kwijt. 

Dementie en diabetes

Heb je diabetes? Dan is de kans dat je dementie krijgt groter dan bij mensen zonder diabetes. Vooral oudere mensen met diabetes type 1 of type 2 krijgen vaker dementie. Wetenschappers onderzoeken nog hoe dat precies komt. Ze denken bijvoorbeeld dat het komt door schade in de hersenen. Door jarenlange hoge bloedglucoses kunnen de bloedvaatjes in de hersenen schade krijgen.  

Alzheimer en diabetes type 2

Bij diabetes type 2 gebeurt waarschijnlijk nog iets anders in de hersenen. De ziekte van Alzheimer ontstaat doordat het lichaam te veel van een stofje aanmaakt. Dit stofje is het eiwit amyloid-beta. Mensen met diabetes type 2 maken soms nog meer van dit stofje. Dat gebeurt als ze jarenlang hoge bloedglucoses hebben. De hersenen sturen dan allerlei verschillende signalen tegelijk. Daarbij maken de hersenen te veel van het eiwit aan. Onderzoekers denken dat mensen met diabetes type 2 daarom vaker de ziekte van Alzheimer krijgen. 

Kun je dementie bij diabetes voorkomen?

Je kunt dementie niet voorkomen, of je nu wel of geen diabetes hebt. Je kunt je kans op dementie wel kleiner maken. Het is belangrijk om je bloedglucose zo goed mogelijk te regelen. Bij minder hoge bloedglucoses krijg je ook minder schade in de hersenen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven. Een gezonde leefstijl maakt de kans op dementie bijna een derde kleiner. Dementie kan voor 30% voorkomen worden door een gezonde leefstijl. > Bekijk hier meer over een gezonde leefstijl. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Maartje de Wit - hoofdonderzoeker Medische Psychologie, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2023

Lees meer over Psychische gezondheid: wat is waar?

Volgend artikel