Houdt metformine de nieren gezonder?

  • Gepubliceerd op: 27 augustus 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Wat doet het medicijn metformine met de nieren? Onderzoekers bekeken dit bij mensen met diabetes type 2. De nieren van deelnemers die metformine gebruikten, hadden minder kans om slechter te worden.

Heb je diabetes type 2? Metformine is dan meestal het eerste medicijn dat je krijgt. Metformine zorgt ervoor dat je lever minder glucose maakt. Je wordt ook gevoeliger voor het hormoon insuline. Daardoor gaat je bloedglucose omlaag. Maar misschien heeft metformine nog meer voordelen. Wetenschappers onderzochten dit. Ze keken naar de nieren van mensen met diabetes type 2.

Groep met en zonder metformine

De onderzoekers keken naar de gegevens van meer dan 300.000 mensen met diabetes type 2. Ze maakten 2 groepen deelnemers die erg op elkaar leken. Zo hadden de deelnemers dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Ook keken de onderzoekers of ze dezelfde bloedglucosewaarden hadden. Er was 1 belangrijk verschil tussen de groepen: de ene groep gebruikte metformine, en de andere groep niet. Welke groep heeft minder kans op nierproblemen?

Kijken naar de afvalstof kreatine

De wetenschappers keken naar de stof kreatine in het bloed van deelnemers. Kreatine is een afvalstof, waarvan er meer in het bloed komt als de nieren minder goed werken. De onderzoekers bekeken wie er 2x zoveel kreatine in het bloed had. De groep met metformine had dit minder vaak dan de groep zonder metformine. 

Minder kans op slechtere nierfunctie

De wetenschappers onderzochten ook de nierfunctie van de deelnemers. Dit zegt iets over hoe goed de nieren werken. Ze keken bij wie de nieren nog maar 15% of minder werkten. De groep die metformine gebruikte had dit minder vaak. De kans hierop was 39% kleiner. 

Minder vaak in laatste fase bij nierproblemen

Bij nierproblemen kunnen de nieren uiteindelijk niet, of bijna niet meer werken. Je nieren worden niet meer beter. Dit is de laatste fase bij nierproblemen. De groep die metformine gebruikte zat minder vaak in deze laatste fase. Ze hadden hier 45% minder kans op.

Nieren minder kans om slechter te worden

Gebruikten de deelnemers metformine? Hun nieren hadden dus minder kans om slechter te worden, zagen de onderzoekers. Je kunt niet zomaar metformine nemen. Het medicijn is vooral voor mensen met diabetes type 2. Ook kan metformine soms vervelende bijwerkingen hebben, zoals diarree of misselijk zijn. Maar het is wel erg belangrijk voor een goede bloedglucose. En het heeft dus misschien ook andere voordelen, zoals voor je nieren.

Onderzoek naar complicaties bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak ook andere aandoeningen. Bijvoorbeeld problemen met hart en bloedvaten of wonden aan voeten. Onderzoekers willen deze complicaties van diabetes voorkomen en beter behandelen.

Bekijk het artikel

Medicijnen bij diabetes type 2

Er zijn verschillende medicijnen die de bloedsuiker verlagen, dus de bloedglucose. Zoals metformine. Hoe werken deze medicijnen?

Bekijk het artikel