Onderzoek

Onderzoek naar complicaties bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak ook andere aandoeningen. Bijvoorbeeld problemen met hart en bloedvaten of wonden aan voeten. Onderzoekers willen deze complicaties van diabetes voorkomen en beter behandelen.

In het kort   

  • Wetenschappers weten steeds meer over de oorzaken van complicaties. Maar nog veel is onbekend. Er is dus meer onderzoek nodig.
  • Veel problemen in het lichaam bij diabetes type 2 komen door schade aan bloedvaten en zenuwen.
  • Bloedvaten hebben veel invloed in je hersenen. Onderzoekers willen dit beter begrijpen bij mensen met diabetes type 2. En problemen beter behandelen.
  • Onderzoekers werken ook aan betere behandelingen tegen voetproblemen bij diabetes.
  • Van de nieren bij mensen met diabetes type 2 willen onderzoekers ook meer weten. Bijvoorbeeld of mannen en vrouwen een verschillende behandeling nodig hebben voor hun nieren. 

Complicaties bij diabetes type 2 

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen ook andere problemen in hun lichaam. Ons lichaam kan namelijk niet goed tegen een hoge bloedsuiker. Vooral als de bloedglucosewaarde maanden of jaren achter elkaar vaak veel hoger is dan normaal. Het lichaam kan ook niet goed tegen een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en ongezond leven. Hart- en vaatziekten komen vaak voor. Net als problemen met ogen, nieren en voeten. Wetenschappers doen veel onderzoek naar een betere behandeling tegen complicaties. Zodat je gezonder oud wordt met diabetes type 2. Je ziet hier voorbeelden van belangrijke onderwerpen in onderzoek naar complicaties bij diabetes type 2. 

De kans kleiner maken 

Complicaties bij diabetes type 2 hebben te maken met bloedvaten en zenuwen. Deze kunnen beschadigd zijn door diabetes. We weten door onderzoek al veel over de oorzaken van complicaties. Maar we weten nog niet alles. Een goede behandeling en gezond leven maken de kans op complicaties met de helft kleiner. Bijvoorbeeld door minder ongezond vet in het bloed, LDL-cholesterol. En door een gezonde bloeddruk en genoeg lichaamsbeweging. Onderzoekers willen nog beter weten hoe je complicaties tegenhoudt.  

Bij universiteiten en academische ziekenhuizen wordt veel onderzoek gedaan naar diabetes.

Behandeling bij verschillende complicaties 

Wat als je al complicaties hebt? Bijvoorbeeld aan je ogen, voeten of nieren. Artsen willen betere behandelingen voor mensen met diabetes type 2 en deze problemen. Daarom doen wetenschappers onderzoek naar deze onderwerpen. Een paar voorbeelden zijn: 

  • Het ‘geheugen’ van bloedvaten. Hoe komt het dat mensen met diabetes type 2 meer kans hebben op een hartaanval? Of een beroerte? Onderzoekers zagen dat bloedvaten onthouden dat er even te veel suiker in het bloed was. De vaten hebben hier later nog last van. Maar hoe werkt dit precies? 
  • Kleine bloedvaten beschermen. Beschadigde bloedvaatjes in je ogen en nieren genezen moeilijk. Dit komt misschien door een schadelijk stofje in het bloed. Wetenschappers hebben dit ontdekt. Ze onderzoeken nu een behandeling met een vorm van vitamine B6. Het schadelijke stofje gaat dan misschien weg.
  • Oogproblemen op tijd behandelen. Schade in het oog moet zo snel mogelijk worden behandeld. Onderzoekers maken steeds betere apparaten om het oog te bekijken. Ze kunnen hele kleine veranderingen in het netvlies zien. Nog voordat je dit ziet op een foto van het oog. Schade aan ogen gaat niet meer weg. Maar als we precies weten hoe de schade ontstaat, is deze ook beter te behandelen.
  • Wonden aan voeten beter genezen. Onderzoekers maken een speciale pleister voor voetwonden bij diabetes. Mensen met diabetes type 2 hebben vaak ontstoken wonden die niet dicht gaan. De speciale pleisters maken bacteriën dood in de wond. De wond geneest dan hopelijk sneller. Een zorgverlener behandelt de wond met de speciale pleister. Het is dus niet een pleister die je zelf koopt in de winkel.
  • Oorzaak van nierproblemen verder uitzoeken. Onderzoekers denken dat vet in de buik misschien slecht is voor de nieren. De nieren krijgen dan eerder te weinig zuurstof en raken beschadigd. De onderzoekers kijken of dit zo is, en wat ze eraan kunnen doen. Ze kijken hiervoor naar verschillende stofjes in het bloed.  

Behandeling die past bij de persoon 

Medicijnen tegen een aantal complicaties werken bij iedereen anders. De medicijnen werken bij sommige mensen goed maar bij anderen niet. De klachten worden soms zelfs erger. Waarom werken de medicijnen verschillend? Onderzoekers zoeken dit verder uit. Zodat je ook niet voor niets medicijnen gebruikt. De onderzoekers kijken ook naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij problemen met nieren. De nierproblemen zijn vaak erger bij mannen dan bij vrouwen met diabetes type 2. De behandeling moet misschien anders zijn voor mannen en vrouwen. 

Meer weten over hersenen 

Bij mensen met diabetes type 2 komen beroertes, dementie en depressie vaker voor dan bij mensen zonder diabetes. Wetenschappers willen precies weten hoe dat komt. Dan kunnen ze hersenziekten in de toekomst beter voorkomen en behandelen. We weten al dat de kleine bloedvaten in de hersenen soms slechter gaan werken. Wetenschappers onderzoeken nu: 

  • Welke medicijnen helpen, zodat de bloedvaatjes beter gaan werken.
  • Hoe ze mensen met een hoog risico op een beroerte, dementie of depressie op tijd kunnen opsporen. Ze kijken of dit lukt met speciale scans van de kleinste vaatjes in het oog. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Thomas van Sloten - internist, UMC Utrecht en Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023