Haal meer uit diabetes.nl met een account
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanJe wordt niet zwaarder van insuline. Maar je lichaam slaat vet soms wel makkelijker op als je insuline gebruikt. Dat gebeurt als er te veel of te lang insuline je bloed zit. Hoe werkt dit in je lichaam?
In het kort
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk: nee. Je wordt niet dik van insuline zelf. Maar je kunt wel eerder te zwaar worden als je jezelf insuline geeft. Dat zit zo:
Insuline zorgt dat je lichaam makkelijker vet opslaat. Een beetje vet is niet erg. Je lichaam heeft dit soms nodig en kan het gebruiken als reserve. Zo heeft je lichaam ook energie als je even niet kunt eten. Maar soms slaat je lichaam te veel vet op. Dan word je te zwaar. Sommige mensen hebben meer aanleg om zwaarder te worden dan anderen. Ieder lichaam werkt anders.
Moet je dan maar stoppen met insuline spuiten? Nee. Het is zelfs gevaarlijk om zomaar te stoppen met insuline spuiten. Insuline verlaagt je bloedglucose als deze te hoog is. Het verandert ook glucose in energie. Veel hoge bloedsuikers vergroten de kans dat je andere aandoeningen krijgt bij diabetes. Bijvoorbeeld problemen met je ogen of nieren. Ook kan je bloed verzuren. Dat heet ketoacidose en is levensgevaarlijk.
Sommige mensen die insuline gebruiken, merken dat ze zwaarder worden. Dit komt meestal niet door de insuline. Er zijn andere oorzaken, zoals:
Zomaar stoppen met insuline is geen goede oplossing. Je kunt wel andere dingen doen om niet te zwaar te worden:
Vind je het moeilijk om op gewicht te blijven? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Soms kun je hulp krijgen om minder zwaar te worden. Bijvoorbeeld van een diëtist. Die kan je meer vertellen over hoe voeding en insuline werkt in je lichaam.
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 27 november 2023