Diabetes type 2

De bevalling en daarna

Wat gebeurt er rond een bevalling als je diabetes hebt? Wat kun je verwachten, en hoe gaat het met je diabetes in de tijd daarna?

In het kort

  • De bevalling is altijd in het ziekenhuis als je diabetes hebt.
  • De geboorte is vaak iets eerder dan gemiddeld, hij wordt meestal ingeleid.
  • Je hebt meer kans op een keizersnede.
  • Neem daarna genoeg tijd om te herstellen. Je bloedglucose is nog niet meteen in evenwicht.

Bevalling in ziekenhuis 

Je bevalt in het ziekenhuis. Bij diabetes zijn baby’s vaak wat groter dan gemiddeld. De bevalling wordt daarom meestal in week 38 of week 39 ingeleid. Dit betekent dat je een middel krijgt waardoor de bevalling eerder begint. Dus 1 of 2 weken eerder dan de uitgerekende datum. Dan wordt je baby niet nog groter. Verder heb je meer kans op een keizersnede als je diabetes hebt.

Voorbereiding voor de bevalling 

Hoe regel je de bloedglucose het beste rond de bevalling? Vraag van tevoren advies aan je internist of diabetesverpleegkundige. Neem bijvoorbeeld iets te eten of drinken mee voor als je een hypo krijgt. Iets wat je zelf gewend bent bij een hypo. Neem in ieder geval je glucosemeter mee als je geen sensor hebt.

Bloedglucose rond de bevalling 

Tijdens de bevalling krijg je regelmatig controles van je bloedglucose. Je krijgt soms ook een infuus, dus een naald vlak onder je huid met een slangetje eraan. Zo geven zorgverleners jou gemakkelijk insuline of glucose. Ze controleren ook de bloedglucose van je baby. Deze kan hoger zijn dan gemiddeld of juist lager. De zorgverleners zijn goed voorbereid. De baby krijgt bijvoorbeeld direct insuline of glucose na de geboorte als dit nodig is.

Tips voor de eerste tijd na de geboorte, de kraamtijd  

  • Tijdelijk iets hogere bloedglucose: In de eerste 3 maanden na de bevalling is het vaak goed als je bloedglucose iets hoger is. Je hebt namelijk meer kans op hypo’s. Dit heeft te maken met veranderingen in je hormonen, en met borstvoeding geven. Bespreek dit met je zorgverlener. 
  • Je kunt prima borstvoeding geven. Zorg wel dat je hierdoor geen hypo krijgt. Zorg bijvoorbeeld dat je dan eten in de buurt hebt, of neem een beker melk. 
  • Let ook op dat je geen hypo krijgt terwijl je je baby verzorgt. Controleer bijvoorbeeld van tevoren je bloedglucose. 
  • Vraag hulp aan de mensen in je omgeving, bijvoorbeeld je partner, familie of vrienden. Ze helpen vaak graag. Het is dan voor jou minder zwaar. 
  • Heb je een baan? Je hebt met diabetes vaak meer tijd nodig om te herstellen. Bespreek met je werkgever of je langzaam kunt beginnen. Bijvoorbeeld eerst een paar uur per dag. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 november 2024

Lees meer over Zwangerschap en diabetes type 2

Volgend artikel