Diabetes dichtbij

Ouders zijn van een kind met diabetes

Een kind opvoeden is voor veel ouders moeilijk. Als je kind diabetes heeft, komen daar nog veel vragen en spannende momenten bij. Wat kan jou helpen? 

In het kort 

  • Ouders van een kind met diabetes hebben extra zorgen rond de opvoeding. 
  • Je kind zal steeds meer zelfstandigheid krijgen. Het is voor ouders soms moeilijk om hiermee om te gaan. 
  • Je moet kiezen: hoe wil ik mijn kind begeleiden? Wanneer laat ik mijn kind meer zelf doen? Welke hulpmiddelen wil ik voor mijn kind? 
  • Je kunt hulp en ondersteuning krijgen. Het diabetesteam kan daar meer over vertellen. 
  • Contact met andere ouders kan ook helpen bij vragen of zorgen.  
  • Kijk ook eens bij organisaties zoals de diabetes-oppascentrale en organisaties die kinderkampen of familiedagen organiseren. 

En dan heeft je kind een blijvende ziekte... 

Als je kind diabetes krijgt, verandert ook de opvoeding. De toekomst ziet er opeens anders uit. Je moet je kind helpen en zorgen dat het gezond blijft. Je kind gaat langzaam zelfstandig worden. Voor ouders is het vaak lastig om de zorg van diabetes dan meer los te laten. Vooral in de puberteit. Wat is dan verstandig? 

Loslaten is een belangrijk deel van de opvoeding 

Wanneer laat je je kind zelf keuzes maken rond diabetes? En wanneer moet je toch nog ingrijpen? Veel ouders vinden dit lastig om te bepalen. Dit is altijd moeilijk voor ouders, ook bij kinderen zonder diabetes. Sommige ouders zijn heel voorzichtig en letten altijd op hun kind. Ze controleren bijvoorbeeld ook huiswerk. Andere ouders hebben meer vertrouwen dat het wel goedkomt. Uiteindelijk moeten alle ouders hun kind steeds een beetje meer loslaten zodat het zelfstandig wordt. 

Is je kind snel bang of vol zelfvertrouwen? 

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de beste manier van opvoeden. Wat blijkt? Een 'stoere' opvoeding geeft kinderen meer zelfvertrouwen. Kinderen die bijvoorbeeld met hun ouders stoeien, op een klimrek mogen en door de lucht gezwaaid worden, zijn later veel minder angstig. Bij een beschermende opvoeding hebben kinderen later meer problemen met angst. Maar wanneer is een opvoeding té beschermend? Die grens is best moeilijk. 

Een veilige omgeving 

Je maakt een kind het beste zelfstandig in een veilige omgeving. Je leert je kind bijvoorbeeld niet fietsen op een drukke weg. Zo is het ook met de zorg bij een ziekte. Het is op elke leeftijd belangrijk dat je kind kan vertrouwen op jouw hulp. Bij diabetes is zelfzorg belangrijk. Zelfzorg betekent dat iemand met een ziekte zich vooral zelf behandelt. Jouw kind ook later voor zichzelf moeten zorgen. Hoe zelfstandiger jouw kind wordt en met zelfvertrouwen omgaat met diabetes, hoe beter de zelfzorg zal gaan. Jouw steun is daarin heel belangrijk. 

Wat vraagt dit van jou als ouder? 

Natuurlijk wil je je kind tegen alles beschermen. Jammer genoeg kan dat niet altijd. Zeker niet als je kind een blijvende ziekte heeft. Je kind moet op jou vertrouwen, maar jij moet ook leren vertrouwen op je kind. Dat doe je door je kind te helpen met verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je kind te laten helpen met taken die bij diabetes horen. > Lees Wat kan je kind met diabetes zelf

Je kind in de puberteit 

Regel en doe je altijd alles zelf voor je kind in de basisschoolleeftijd? De stap naar de middelbare school wordt dan heel moeilijk. Er komt echt meer afstand tussen jou en je kind. Je hebt minder contact met school. Je weet overdag ook niet altijd waar je kind is. Je moet er ineens op vertrouwen dat het goed gaat met je kind. En ook je kind wordt ineens enorm losgelaten en is daar misschien nog niet klaar voor. Het is voor een kind al lastig om puber te worden. Dit komt er dan ook nog bij.  

Wanneer begin ik dan met loslaten? 

Op welke leeftijd begin je met loslaten? Dit hangt heel erg af van je kind. Ouders die hun kind al vroeg laten helpen en meedenken, merken dat hun kind veel sneller zelfstandig wordt. Bijvoorbeeld:

  • Kinderen kunnen al jong lezen en leren over diabetes. 
  • Je kunt ze ook laten meepraten bij de behandelaar. 
  • Ze kunnen steeds meer handelingen zelf doen. Bijvoorbeeld de glucosesensor aanbrengen. 
  • Leg ze ook uit waarom ze iets moeten doen of juist niet. Zeg je alleen ‘Dat mag je niet’ of ‘Dit kun je beter niet eten', zonder uitleg? Hier leren kinderen niet van. Er zijn veel leuke en interessante boeken over diabetes voor kinderen. 

Hulp of ondersteuning voor ouders 

De behandelaar let bij kinderen extra goed op psychologische of sociale problemen door de diabetes. In het kinderdiabetesteam zit altijd een psycholoog. Maar ook ouders kunnen hulp krijgen of begeleiding door de psycholoog. Het kan ook fijn zijn om af en toe de zorg even aan iemand anders over te dragen. Je kind kan bijvoorbeeld meegaan met een kinderkamp via de Bas van de Goor Foundation of Diabetesvereniging Nederland. Daar hebben alle kinderen diabetes. Je kind is dan een keer niet de enige. Ook is er een oppascentrale speciaal voor kinderen met diabetes. 

Samen met andere ouders 

Er is niemand die jou beter begrijpt als iemand die hetzelfde meemaakt. Er zijn daarom allerlei mogelijkheden om met andere ouders te praten over je kind met diabetes. In het Trefpunt op diabetes.nl is een gespreksgroep voor ouders. En er zijn ook activiteiten zoals de Familiedagen bij Diabetesvereniging Nederland en de Bas van de Goor Foundation. Sommige kinderdiabetesteams organiseren voorlichtingsbijeenkomsten.  

Praat mee over ouders van kinderen met diabetes

Dit zijn de laatste gesprekken over ouders van kinderen met diabetes

Bekijk de groep ouders van kinderen met diabetes

Wat gebeurt er als je kind 16 wordt? 

Als je kind 16 wordt krijgt het veel meer invloed op de eigen behandeling. Bereid ze hier goed op voor. Ze kunnen als ze willen overgaan van de kinderarts naar de gewone arts, een internist. Ze mogen hun eigen medische dossier inzien. Vaak krijgen kinderen rond die leeftijd een tijdje echt een hekel aan hun diabetes. Ze zorgen dan misschien slechter voor hun diabetes. Als ze meer weten over de gevolgen, zullen ze misschien ook beter snappen hoe belangrijk de zelfzorg is. 

Wat gebeurt er als je kind 18 wordt? 

Ook dit is een leeftijd waarop jongeren met diabetes soms slechter voor zichzelf zorgen. Veel kinderen zorgen slechter voor zichzelf in de puberteit, ook als ze geen diabetes hebben. Maar voor je kind met diabetes zijn de gevolgen groter. Natuurlijk is het belangrijk dat je kind veilig is. Dus zorg dat kinderen snappen hoe belangrijk zelfzorg is.  

Geen automatische vergoeding van de glucosesensor vanaf 18 jaar

Gebruikt een kind van 18 jaar of ouder nog geen continue glucosesensor, bijvoorbeeld met een hybrid closed loop? Dan krijgen ze deze hulpmiddelen vanaf die leeftijd niet meer automatisch vergoed. Stappen ze voor hun 18e verjaardag over, dan blijven ze in aanmerking komen voor die vergoeding. Het is dus heel belangrijk om hierover te praten met je kind. Doe dit al een tijd voor de 18e verjaardag. Bespreek het ook op tijd met de zorgverlener en maak samen een keuze. > Bekijk hier uitleg over diabetestechnologie 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 december 2023

Lees meer over Voor ouders

Volgend artikel