Praat mee over ouders van kinderen met diabetes
Dit zijn de laatste gesprekken over ouders van kinderen met diabetes
Meer dan 10.000 kinderen in Nederland hebben diabetes. De diabeteszorg voor kinderen hoort bij pediatrische zorg en is anders dan voor volwassenen.
In het kort
Pediatrische zorg is de zorg voor kinderen door een kinderarts. Diabeteszorg voor kinderen heet pediatrische diabeteszorg. Speciaal binnen pediatrische diabeteszorg is dat kinderen zelf vaak nog geen beslissingen kunnen of mogen nemen. Dat doen wettelijke vertegenwoordigers, zoals hun ouders of verzorgers. Ook bijzonder zijn de grote verschillen in grootte en gewicht van patiënten. Behandelingen voor een te vroeg geboren baby met afwijkende bloedglucosewaarden zijn heel anders dan voor een tiener met zwaar overgewicht.
Diabetes is samen met astma de grootste blijvende ziekte bij kinderen. De meeste kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Dat zijn er ongeveer 10.000 in Nederland. Ook zijn er kinderen met diabetes type 2. Dit zijn enkele honderden kinderen. De meeste kinderen met diabetes type 2 zijn te zwaar door leefstijlproblemen. Of diabetes komt veel in hun familie voor.
Sommige kinderen hebben zelf geen diabetes maar krijgen wel pediatrische zorg voor diabetes. Als een moeder een van de typen diabetes heeft, krijgt een kind na de geboorte speciale zorg. De kinderarts of verpleegkundige controleert direct de bloedglucosewaarden van de pasgeboren baby. De controles blijven gebeuren totdat de bloedglucosewaarden goed en gezond zijn. Daarna volgt de controle nog een paar keer. Blijven de waardes te hoog of te laag? Dan is extra pediatrische zorg nodig. Soms gaat de pasgeboren baby nog een poosje naar de kinderafdeling. Meestal is al vrij snel geen speciale zorg meer nodig.
Het doel van de zorg is bij een kind hetzelfde als bij een volwassen persoon met diabetes. Dat zijn veilige bloedglucosewaarden. Extra controles van de ogen, nieren en voeten horen daarbij. Extra zorg en extra artsbezoeken op jonge leeftijd moeten complicaties zoveel mogelijk voorkomen. Tot 18 jaar is continue glucosemonitoring met een rtCGM vergoed. Veel kinderen starten daarom al vroeg met een rtCGM en een insulinepomp, soms ook in een (hybrid) closed loop systeem. Ook veel kinderen gebruiken de rtCGM met een insulinepen.
Er zijn steeds meer kinderen met diabetes type 2. Hun aantal stijgt snel. Het komt vooral voor bij te zware kinderen die niet of weinig bewegen. Er komt meer aandacht voor diabetes type 2 bij kinderen. Huisartsen en schoolartsen letten er meer op bij kinderen met overgewicht. Het doel is om zo snel mogelijk veilige bloedglucosewaarden te krijgen. Daarna pas werkt de zorgverlener samen met het kind en de ouders aan het gewicht en de leefgewoonten. Groot voordeel is dat bij type 2 het gebruik van medicijnen meestal omlaag kan als het kind meer beweegt en minder zwaar wordt.
Tot 2014 hield elk ziekenhuis een eigen overzicht bij van kinderen met diabetes in hun ziekenhuis. Maar er was geen informatie over het aantal kinderen met diabetes in heel Nederland. Sinds 2014 is er wel een landelijk overzicht van alle ziekenhuizen die de informatie over kinderen met diabetes delen. Daardoor weten de overheid en de ziekenhuizen hoeveel kinderen diabetes hebben, hoe het met ze gaat en welke zorg ze moeten krijgen.
Dit zijn de laatste gesprekken over ouders van kinderen met diabetes
Artikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2023