Wat is diabetes

Verloskundige zorg bij diabetes

Obstetrische zorg is speciale verloskundige zorg die je krijgt als er problemen kunnen ontstaan bij een zwangerschap. Bijvoorbeeld als je diabetes hebt. 

In het kort 

  • Verloskundige zorg bij diabetes heet obstetrische zorg. 
  • Obstetrische zorg gaat over goede en gezonde glucosewaarden en over de groei en het welzijn van je ongeboren kindje. 
  • Continue glucosemonitoring met een rtCGM is hierbij heel belangrijk. 
  • Bij een zwangerschap met diabetes krijg je veel extra controles. 
  • Obstetrische zorg bewaakt een betere start en een gezonder leven van je kind. 

Voordat je zwanger wordt 

Een goede voorbereiding op je zwangerschap is heel belangrijk. Te hoge bloedglucosewaarden zijn onveilig voor je kind. Vooral in de eerste weken van de zwangerschap. Je lichaam maakt in die weken de organen van je kind, zoals de nieren en het hart. Praat dus al vroeg met je zorgverlener over je zwangerschapswens. Lees meer hierover bij preconceptionele zorg.

Lage bloedsuikers tijdens je zwangerschap 

In de eerste drie maanden van je zwangerschap voel je een veel te lage bloedsuikerwaarde (een hypo) vaak niet meer goed aankomen. Of je voelt de hypo helemaal niet. Een hypo is vooral een groot risico voor jezelf. In de eerste weken van je zwangerschap moet je hypo's proberen te voorkomen. Meestal heb je dan ook iets minder insuline nodig dan normaal. 

> Bekijk meer over zwangerschap en diabetes 

Hoge bloedsuikers tijdens je zwangerschap 

Hoge bloedsuikers zijn onveilig voor jezelf en voor het kind in je buik. Bij te hoge bloedsuikerwaarden in de eerste drie maanden is de kans groter dat je baby lichamelijke problemen krijgt, bijvoorbeeld een hartprobleem. Te hoge bloedsuikerwaarden vergroten de kans op latere diabetes of overgewicht bij je kind.  

Continue glucosemeter 

Je moet bij een zwangerschap met diabetes altijd je glucosewaarden kunnen controleren. Dat kan met een continue glucosemeter (sensor). Een realtime continue glucosemeter (rtCGM) is een glucosesensor die de hele tijd je glucosewaarden meet. Je kunt dan zelf je glucosewaarde aanpassen door extra koolhydraten te eten, insuline toe te dienen of extra te bewegen.

> Bekijk meer over de behandeling bij zwangerschap en diabetes

Extra controles bij diabetes type 1, type 3, MODY, LADA en diabetes bij cystic fibrosis 

Je kunt sneller problemen krijgen met je nieren of ogen tijdens je zwangerschap. De zorgverlener controleert je ogen en nieren vaker dan normaal. Ook is extra controle van je schildklier nodig. Met extra echo's controleert de verloskundige de groei van de baby. Als het dan nodig is kan de baby eerder geboren worden, bijvoorbeeld met een keizersnede. Bij een moeilijke start worden kinderen vaker even op de kinderafdeling opgenomen voor observatie. In de meeste ziekenhuizen kunnen ouder en kind samenblijven. Dit hangt af van de situatie.  

> Bekijk meer over zwanger zijn met diabetes type 1 (ook voor type 3, MODY, LADA en diabetes bij cystic fibrosis)

Extra controles bij diabetes type 2 

Bij een zwangerschap met diabetes type 2 horen ook extra controles. Je huisarts verwijst je vaak door naar een gezondheidscentrum of ziekenhuis. Je gaat vaak tijdelijk insuline gebruiken in plaats van tabletten. Met extra echo's controleert de verloskundige de groei van de baby. Als het dan nodig is kan de baby eerder geboren worden, bijvoorbeeld met een keizersnede. 

> Bekijk meer over zwanger zijn met diabetes type 2

Wat doet obstetrische zorg voor je kind? 

Alle obstetrische zorg is gericht op goede en gezonde glucosewaarden en een goede groei van het ongeboren kind. Dit voorkomt dat het kind later een grotere kans heeft op hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Ook is er minder kans dat het kind lichamelijke problemen heeft als het is geboren. Het Diabetes Fonds heeft een groot onderzoek gedaan naar obstetrische zorg bij zwangeren met diabetes. Dit onderzoek liet zien dat de zorg goed werkt, want de meeste kinderen kregen geen lichamelijke problemen toen ze ouder werden. Over een paar jaar wordt dit onderzoek nog een keer gedaan bij dezelfde kinderen. 

Artikel met medewerking van:

  • Anita Dijkhuizen, MSc - verpleegkundig specialist AGZ

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2023

Lees meer over Diabeteszorg

Volgend artikel