Wat is diabetes

Ziek-zijn met diabetes: wat doe je bij verkoudheid, griep of buikgriep?

Ben je verkouden, heb je de griep of een ander vervelend virus? Dit heeft meestal ook invloed op je diabetes. Wat doe ertegen? Bekijk de tips.

In het kort

  • Ziek-zijn kan zorgen voor schommelingen in je bloedglucose.
  • Meestal gebruik je dezelfde dosis medicatie of insuline.
  • De griepprik en coronaprik zijn nuttig. 
  • Griep is iets anders dan een verkoudheid.
  • Bij griep heb je bij diabetes meer risico op een longontsteking.

Neem ziek-zijn serieus 

Het is goed om extra op jezelf te letten als je ziek bent. Er gebeurt dan veel tegelijk in je lichaam. Je hebt vervelende klachten, en je lichaam werkt hard om een virus of bacterie op te ruimen. Ook je bloedglucose kan zich anders gedragen dan je gewend bent. Hij kan flink schommelen tussen hoog en laag. Je hebt bij diabetes wat meer kans op een longontsteking na griep.

Man zit verkouden op de bank met een glas thee

Tips voor als je ziek bent

Ben je ziek en voel je je echt beroerd? Let hier dan op:

  • Goed om te weten: bij koorts krijg je meestal hogere glucosewaarden. Dit komt omdat je lichaam bij koorts minder gevoelig is voor insuline. Het is dus goed om soms je temperatuur even te meten. Kijk of je koorts hebt en of dit verandert. 
  • Drink ieder uur minstens een tot twee glazen, bijvoorbeeld water of thee. Af en toe bouillon is ook goed. Wordt je urine donker van kleur? Dit is vaak een teken dat je te weinig vocht hebt in je lichaam.  
  • Weinig trek? Eet of drink toch soms iets met koolhydraten. Je hebt extra energie nodig om beter te worden. 
  • Let op met hoestsiroop of andere middeltjes tegen keelpijn, zoals keelpastilles. Daarin zitten vaak onverwacht veel koolhydraten. 
  • Gebruik dezelfde dosering insuline of tabletten als normaal. Ook als je minder eet, of niet alles binnenhoudt omdat je moet overgeven (= spugen). Bij ziekte kan je lichaam meer insuline nodig hebben je gewend bent. 
  • Controleer regelmatig je bloedglucosewaarde, als dat kan. Verlaag alleen je hoeveelheid insuline bij lage glucosewaarden. Hoge bloedglucose? Overleg met je behandelaar of je misschien risico hebt op ketoacidose (= verzuring door hoge bloedglucosewaarden).
  • Het is altijd goed om je urine te controleren op ketonen als je ziek bent. 
  • Moet je veel overgeven? Bel met je behandelaar en vraag wat je moet doen. Als het kan, meet eerst zelf de ketonen in je urine voordat je belt. Dit is belangrijke informatie voor je zorgverlener. Overgeven is namelijk een van de symptomen van ketoacidose. 
  • Twijfel je ergens over of maak je je zorgen? Neem dan contact op met de huisarts of je behandelaar. 

Verschil tussen griep en verkoudheid

Griep is vaak heftiger dan verkoudheid, ook voor je lichaam. Het duurt meestal ook langer om beter te worden van griep. Mensen hebben het vaak over een griepje als ze verkouden zijn. Maar verkoudheid en de echte griep zijn heel verschillende ziekten. Alleen lijken de klachten vaak op elkaar. Bij allebei kun je bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts en keelpijn hebben. Het verschil: 

  • Een verkoudheid komt door een verkoudheidsvirus. Je bent aan het niezen, hoesten, hebt een loopneus, keelpijn en/of een schorre stem.
  • De griep komt door het influenzavirus. Griep begint meestal plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Vaak heb je ook spierpijn en pijn in je gewrichten. Je bent echt een week flink ziek.
     

Griepprik 

Als je diabetes hebt, krijg je meestal een oproep voor de griepprik. Het is goed om die prik te halen. Je hebt dan een kleinere kans om ziek te worden van de griep. Hierdoor voorkom je ook problemen met je diabetes of een longontsteking. 

Coronaprik 

Heb je diabetes? Je kunt dan ieder najaar bij de GGD een afspraak maken voor een nieuwe coronaprik. Het coronavirus is nu minder heftig dan tijdens de pandemie. Maar je kunt er nog steeds flink ziek van zijn, net als bij de griep. De coronaprik geeft extra weerstand tegen ziek worden.

Ervaringen delen, of heb je tips voor anderen? Deel ze hier op het online Trefpunt.

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 3 december 2024