DASH-eetpatroon zorgt voor minder vet in lever bij diabetes type 2

  • Gepubliceerd op: 14 augustus 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 hebben voordeel van het DASH-dieet. Duitse onderzoekers zagen dat zij minder vet in hun organen hebben, zoals in de lever. DASH is vooral een gezond eetpatroon. 

Bij diabetes type 2 zit er vaak meer vet in het lichaam. Bijvoorbeeld onder de huid. Maar ook in organen, zoals de lever. Dit maakt de kans op verschillende ziekten groter. Onderzoekers in Duitsland keken wat het DASH-eetpatroon doet met lichaamsvet bij mensen met diabetes. Het DASH-dieet is ooit bedacht tegen een hoge bloeddruk. 

DASH in eerste tijd na diagnose diabetes type 2 

Bijna 200 volwassenen met diabetes type 2 deden mee aan het onderzoek. Zij hadden allemaal pas kort de diagnose type 2. Zij kregen in dit onderzoek geen speciaal advies over voeding. Ze kregen wel vragen over hun eetgewoonten. De onderzoekers keken dan zelf hoeveel dit leek op het DASH-eetpatroon en gaven een ‘DASH-score’. Ze herhaalden dit na 5 jaar bij een deel van de mensen.  

Minder vet in lever en andere organen 

Mensen met diabetes type 2 die meer aten volgens het DASH-eetpatroon hadden minder vet in de lever. Dit zagen de onderzoekers aan het begin van het onderzoek. En ook: 

  • Na 5 jaar waren veel mensen met diabetes type 2 zelf gezonder gaan eten. Dit hielp goed. De mensen met een hogere DASH-score hadden minder vet in hun organen.
  • Het omgekeerde gebeurde ook. Mensen die na 5 jaar minder volgens DASH waren gaan eten, hadden meer vet in hun organen dan eerst. 

Positief effect ook door afvallen? 

DASH is een eetpatroon en niet een speciaal dieet om af te vallen. Het is wel een gezonde manier van eten. Veel mensen verliezen hierdoor gewicht. Dit is ook goed tegen vet in organen. De onderzoekers zagen dit terug bij de deelnemers met een hoge DASH-score en minder vet in hun organen. Ongeveer de helft van deze mensen had gewicht verloren.  

DASH-dieet geeft ook voordelen bij diabetes type 1 

Ook mensen met diabetes type 1 deden mee aan dit Duitse onderzoek. Zij hadden ook voordelen van het DASH-eetpatroon. Maar de resultaten voor diabetes type 1 waren soms iets minder duidelijk dan voor diabetes type 2. 

Praat mee over voeding

Dit zijn de laatste gesprekken over voeding

Bekijk de groep voeding