Pasta - hoe dan?!

Laatste activiteit: 22 april 2025 8 reacties 10 volgers 3 waarderingen
13 april 2025 om 23:18

Hoi!

Natuurlijk elk lichaam anders en reageert elk lichaam anders op de P-maaltijden, maar ik ben heel benieuwd wat jullie spuitstrategie is bij het eten van (volkoren)pasta?

Ik heb nog steeds niet de perfecte strategie gevonden. Pizza wist ik direct goed in te schatten, (zoete aardappel)patat is dramatisch en ook bij pasta heb ik geen idee.

Tips zijn welkom!

8 reacties

15 april 2025 om 10:16

Ik gebruik Novorapid. Nadat ik heb bepaald hoeveel IE ik moet hebben aan de hand van de koolhydraten spuit ik daar voor het eten de helft van. Een uur na de maaltijd spuit ik de andere helft. Dat werkt voor mij het beste.

17 april 2025 om 16:58

Heel herkenbaar. Ik leef 30 jaar met diabetes type 1 en neem meestal 'de nachtelijke hypo's die volgen op avondeten zoals pasta, pizza, brood en friet' voor lief. Altijd hetzelfde mechanisme: ik denk dat ik genoeg spuit, m'n waardes schieten omhoog (richting 18-25) en dan spuit ik extra bij en beland ik rond 01 uur in een enorme hypo. In praktijk eet ik dus niet vaak pasta, pizza of friet of pannenkoeken. Als ik het wel doe, dan het liefst als lunch, dan heb ik langer tijd om bij te sturen.

De enkele keren dat het wel goed gaat, is als ik inderdaad 'in delen' insuline spuit - en ook heel goed inschat hoeveel nodig is. Dus iets voor de maaltijd, tijdens en erna. En daar dan ook iets extra's bovenop. Want hoe meer 'hoeveelheid eten' (volume) hoe meer insuline. Bij mij tenminste.

Beter advies heb ik niet.

Bewerkt op 17 april 2025 om 17:01
17 april 2025 om 17:31

Ik heb sinds mijn diagnose (23 december) nog geen pizza gegeten omdat ik me kapotschrok van patat. Nu durf ik dat ook niet meer te eten 😂 Ik merk als ik kh arm eet, ik veel stabieler ben in m’n waarden, alleen heb ik altijd trek en soms ‘s nachts hypo’s. Kortom, het is een zoektocht. Wat ik al wel weer een paar x heb gedaan is n wijntje drinken en dat valt erg mee!

Het advies van de diëtiste om ipv voor de maaltijd, bij patat na de maaltijd te spuiten, ga ik wel es proberen.

Benieuwd hoe anderen het doen

17 april 2025 om 18:12

Met hulp van een koolhydraten app en een boluscalculator app bereken ik het aantal te spuiten eh, en met een KIR van 1 is dat veel. In combinatie met FSL2 gebruikte ik in een Apple IOS omgeving, de sensor gekoppeld aan de boluscalculator app van JADE met een redelijk werkende AI om een hypo te voorspellen. Je krijgt tijdig een waarschuwing. Recentelijk ben ik overgestapt op de Accu Chek SmartGuide, CGM sensor die voor DM2ers volgens FGM criteria vergoed wordt. Deze sensor heeft een AI BLG voorspel app en geeft ook het risico op nachtelijke hypo aan, alarm kun je instellen. Het lijkt goed te werken, maar ik heb er nog weinig ervaring mee. Als boluscalculator gebruik ik nu de eenvoudige BolusCalc, de mySugr app van Roche is nog niet gekoppeld aan ACSG. En de boluscalculator is (nog) gemaximeerd op een advies van 50 eh en dat werkt niet als je 70 eh moet spuiten. Overigens de pen kan dat ook niet aan en ik spuit al bij advies van 50 eh twee keer 25 eh. Al dat gereken is wel wat gedoe, maar dat heb ik er wel voor over, om met mate en gezond verstand, alles te eten wat ik lekker vind.

17 april 2025 om 19:37

Om je suikerwaarde op peil houden moet je rijst en pasta en aardappelen eerst koken daarna aflaten koelen en daarna verwarmen in de magetron scheelt nu geen hoge schommelingen in je bloedsuiker

17 april 2025 om 20:37

Volkoren of niet volkoren is voor mij niks zeggend op mijn hoe snel ik omhoog knal. Heb het minste last met dikke udon en soba. Shirataki is altijd een oplossing door 0.2 carbs. Ook raviolio werkt goed.

21 april 2025 om 11:14

Bij zeer koolhydraat rijk voedsel spuit ik meestal ruim een half uur na het eten. En dan wel de gewone berekende hoeveelheid. Bij mij is dat dan meestal zo'n 25 eenheden aspart sanofi. Wat uiteraard ook van invloed is of je bij je eten wel of geen wijntje drinkt

22 april 2025 om 08:28

Bert, waarom opwarmen in de magnetron? Bevat het dan minder kh of zo?