Diabetes type 2

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 reageert je lichaam minder goed op insuline. Hierdoor blijft je bloedsuiker te hoog. Hoe komt dit? En wat doe je eraan?

In het kort

  • Diabetes type 2 komt het meeste voor van alle soorten diabetes.
  • Je lichaam reageert niet meer goed op insuline. De bloedsuiker wordt te hoog.
  • Diabetes type 2 kan komen door leefstijl. Maar er zijn ook andere oorzaken.
  • De behandeling van diabetes type 2 is meestal met tabletten, en soms injecties.
  • Soms lukt het om diabetes type 2 ‘om te keren’. Je hebt dan geen medicijnen meer nodig.

Diabetes type 2 en bloedsuiker 

De meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Het komt steeds vaker voor. Bij diabetes type 2 regelt je lichaam de bloedsuiker niet meer goed. Bloedsuiker is hoeveel glucose er in je bloed zit, dus bloedglucose. Een oude naam voor diabetes type 2 is suikerziekte, of ouderdomssuiker. Maar deze woorden geven een verkeerde indruk. We zeggen liever diabetes type 2. De medische naam is diabetes mellitus type 2. 

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831767977%3Fshare%3Dcopy&signature=d8964a4c5b4a99a51d96ef48810ecbaeac694d3c7da8a8834a9bfad0aa4a2b74

Ongevoelig voor insuline 

Je lichaam regelt de bloedglucose met het stofje insuline. Heb je geen diabetes? Dan maakt je lichaam precies genoeg insuline. Je bloedglucose is altijd in evenwicht. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Je bent er minder gevoelig voor. Dit heet insulineresistentie. Je hebt wel insuline, maar de insuline kan niet meer goed werken. Je bloedglucose blijft te hoog. Het gebeurt vaak dat het lichaam na een tijd steeds minder insuline maakt.

Diabetes type 2 herkennen 

Als je diabetes type 2 hebt en je wordt nog niet behandeld, krijg je klachten. Klachten die bij een ziekte horen, heten symptomen. De klachten zijn in het begin vaak niet heel duidelijk. Je kunt diabetes type 2 herkennen aan bijvoorbeeld deze symptomen: 

  • je plast vaak en hebt veel dorst
  • je bent snel moe
  • wondjes genezen minder goed
  • je ziet wazig, dus niet scherp  

 > Bekijk hier meer symptomen van diabetes type 2 

Waardoor krijg je diabetes type 2?   

Er zijn verschillende oorzaken van diabetes type 2. Deze oorzaken zijn niet bij iedereen hetzelfde. Het kan te maken hebben met overgewicht, dus dat je te zwaar bent. Je hebt ook meer risico op diabetes type 2 als je weinig beweegt. En als je rookt. Je kans op diabetes type 2 wordt groter als er mensen in je familie zijn die het hebben. Dat heet erfelijke aanleg. 

> Meer over oorzaken van diabetes type 2 

Behandeling van diabetes type 2 

Er zijn verschillende behandelingen bij diabetes type 2. Het is belangrijk dat de bloedglucosewaarde omlaag gaat. Soms lukt dit al door meer bewegen en andere voeding. Vaak zijn tabletten nodig, of soms ook injecties met insuline. Sommige mensen met diabetes type 2 hebben geen medicijnen meer nodig. Hun bloedsuiker blijft goed doordat ze heel anders gingen leven, veel gezonder dan eerst. Dit heet ook wel diabetes type 2 omkeren

> Bekijk meer over de behandeling van diabetes type 2

In de bloedglucosemeter schuif je een teststrip die met een druppel bloed de glucosewaarde toont.

Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2? 

Mensen met diabetes type 2 krijgen soms ook andere klachten. Dit noemen we andere aandoeningen. Ze gaan bijvoorbeeld slechter zien, of ze krijgen problemen met hun voeten. Dit komt omdat diabetes het lichaam kan beschadigen. Bijvoorbeeld de bloedvaten, ook in je ogen en je voeten. Sommige aandoeningen komen direct door diabetes. Ze heten ook wel complicaties van diabetes. Maar ook andere klachten komen vaker voor bij diabetes.  

> Meer over diabetes type 2 en andere aandoeningen

Verschil tussen diabetes type 2 en diabetes type 1   

Diabetes type 2 is iets heel anders dan diabetes type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Bij diabetes type 1 valt je lichaam de cellen aan die insuline maken. Mensen met diabetes type 1 hebben hierdoor geen eigen insuline meer. Mensen met diabetes type 2 hebben wel nog insuline. Maar het lichaam kan deze insuline niet meer gebruiken. Er zijn veel misverstanden over diabetes door het verschil tussen diabetes type 1 en type 2.  

Praat mee over diabetes type 2

Dit zijn de laatste gesprekken over diabetes type 2

Bekijk de groep diabetes type 2

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023

Lees meer over Over diabetes type 2

Volgend artikel