Diabetes type 2

Je hebt net de diagnose diabetes type 2

Je hebt de diagnose diabetes type 2 gekregen. Misschien heb je veel vragen. Wat betekent dit voor mijn gezondheid? Gaat er nu iets veranderen in mijn dagelijks leven? Je ziet hier informatie om mee te beginnen.

In het kort

  • Diabetes type 2 is bij niemand precies hetzelfde. 
  • Je doet de behandeling vooral zelf, iedere dag. 
  • Meestal meet je niet zelf je bloedsuiker. Je kunt wel zelf een glucosemeter kopen. Je leert hierdoor veel. 
  • Ontdek hoe jij je het beste voelt en wat je nodig hebt. 
  • Wil je meer bewegen of anders gaan eten? Maak een plan met kleine stappen. 

Diabetes is voor iedereen anders 

Niemand kan precies voorspellen hoe diabetes voor jou is. Diabetes type 2 kan heel verschillend zijn. Ieder lichaam is anders. En bijna alles heeft invloed op je diabetes. Bijvoorbeeld wat je overdag doet, hoe goed je slaapt en zelfs stress. Er is dus ook geen handleiding voor diabetes type 2 die voor iedereen hetzelfde is. Sommige dingen zijn wel goed om te weten. Daar gaat deze pagina over. 

Je doet vooral zelf je behandeling 

Een zorgverlener bespreekt met jou de behandeling. Soms is het genoeg om je leefstijl aan te passen. Of misschien heb je medicijnen gekregen. Het is belangrijk om deze dan precies te gebruiken. Je ziet dit altijd op de verpakking van je medicijn. Je gaat ook regelmatig op controle bij de huisarts of een praktijkondersteuner. Deze kan je ook advies geven over cursussen voor een gezonde leefstijl. Het meeste van de behandeling doe je zelf, via de keuzes die je elke dag maakt.  

> Bekijk ook: Voor jezelf zorgen met diabetes type 2 

Bloedsuiker meten bij diabetes type 2 

Je meet bij diabetes type 2 meestal niet zelf je bloedsuiker (= bloedglucose). Maar dat kan wel. Je koopt dan een bloedglucosemeter, de korte naam is glucosemeter. Maar je krijgt een glucosemeter alleen vergoed als je insuline gebruikt. Je kunt ook een glucosesensor kopen. Die geeft veel informatie, maar is wel duur. Het is nuttig om zelf je bloedglucose te meten. Ook als je dit maar korte tijd doet. Bijvoorbeeld een week lang regelmatig op verschillende momenten. Je ziet dan direct hoe je bloedsuiker reageert op eten, drinken en beweging.  

Wat doet voeding bij jou 

Voeding heeft veel invloed op je bloedsuiker. Dit heeft veel te maken met wat je precies eet en drinkt. Ook veel andere dingen hebben invloed op je bloedsuiker. Bijvoorbeeld: 

  • beweging 
  • medicijnen  
  • slaap 
  • je algemene gezondheid  

Weet je niet zeker wat goed is voor jou? Een diëtist kan met je meedenken. Vraag de huisarts of deze je kan doorsturen naar een diëtist. Je krijgt dan een verwijzing. 

De grote invloed van beweging  

Een hoge bloedsuiker voel je vaak zelf niet. Je kunt je hierdoor wel erg moe voelen. Door beweging blijft je bloedsuiker beter in evenwicht. Het is ook goed voor je hart en bloedvaten. Het helpt dus echt om elke dag te bewegen. Je voelt je lichamelijk en psychisch vaak beter. 
> Bekijk meer over bewegen bij diabetes  

Geef jezelf tijd om te wennen 

Je lichaam heeft opeens een nieuwe gebruiksaanwijzing. Maar die is niet meteen duidelijk. Geef jezelf de tijd om je lijf opnieuw te leren kennen. Ontdek hoe jij je het beste voelt en wat hiervoor nodig is. Vraag anderen om je te helpen. Leer meer over diabetes en praat met je zorgverlener als diabetes lastig is voor je. Doe iedere dag iets wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Als jij je goed voelt, is dat ook goed voor je lijf. 

Maak een plan met kleine stappen 

Wil je een gezonde leefstijl? Het veranderen van je gewoontes lukt het beste als je duidelijke doelen hebt die haalbaar zijn. Verandering werkt het beste in kleine stappen. Begin met 1 of 2 dingen die je wilt veranderen. Zo houd je het goed vol.  

> Bekijk ook: In stappen naar gezond leven 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 juni 2024