Zwangerschap en diabetes type 1
Een zwangerschap met diabetes type 1 gaat meestal goed. Het is wel belangrijk dat je dit goed voorbereidt, voor jou en de baby. Hoe gaat een zwangerschap met diabetes type 1? Hoe blijven jij en de baby gezond? Waar let je daarna op?
In het kort
- Bespreek met je arts dat je zwanger wilt worden. Samen bereid je de zwangerschap voor.
- Het is belangrijk dat je bloedglucose goed in evenwicht is voordat je zwanger bent.
- Jij en de baby hebben wat meer risico op problemen dan bij een zwangerschap zonder diabetes.
- Je krijgt daarom begeleiding van een gynaecoloog. Je bevalt in het ziekenhuis.
- Een continue glucosemeter helpt om je glucosewaarden zo normaal mogelijk te houden. Je krijgt deze vergoed voor en tijdens de zwangerschap.
Extra voorbereiding en aandacht nodig
De meeste zwangerschappen met diabetes type 1 gaan goed. Maar het kan een lastige tijd zijn. Je hebt meer moeite om je glucose binnen de streefwaarden te houden. De streefwaarden zijn dan tijdelijk lager (tussen 3,5 en 7,8 mmol/l) dan wanneer je niet zwanger bent. De baby kan bij een zwangerschap met diabetes zwaarder zijn dan gemiddeld. Laat je goed begeleiden door je internist en een gynaecoloog.
Al voordat je zwanger wordt
Heb je diabetes type 1 en wil je zwanger worden, dus heb je een kinderwens? Praat hierover met je zorgverlener. Je kijkt samen wat nodig is. Is je glucose in evenwicht? Hoge bloedglucosewaarden zijn een risico voor je baby. Vooral in het begin, als je nog niet weet dat je zwanger bent. De organen van de baby ontstaan in de eerste weken. Begin dus ruim van tevoren met de voorbereidingen van je zwangerschap. Dan blijven jij en je kind zo gezond mogelijk. Tips om je zwangerschap voor te bereiden:
- Gebruik je een glucosesensor? Gebruik er eentje die realtime meet en zelf alarmen kan geven. Vraag anders je internist om een continue glucosemeter die dit standaard doet (CGM). Een CGM geeft een alarm bij een stijgende of dalende glucosewaarde. Je krijgt een CGM vergoed voor en tijdens de zwangerschap.
- Gebruik je een insulinepen? Het kan goed zijn om een insulinepomp te gaan gebruiken die samenwerkt met een CGM.
- Gebruik je een insulinepomp? Kijk met je behandelteam of deze pomp samen kan werken met een CGM.
- Slik foliumzuur, 400-500 microgram per dag.
> Meer tips voor de voorbereiding van een zwangerschap met diabetes type 1
Tips voor tijdens je zwangerschap
Hoe blijven jij en de baby gezond en hoe kom je de zwangerschap goed door, thuis en op je werk? Een paar tips:
- De combinatie van een baan, diabetes en zwangerschap is zwaar. Het is vaak verstandig om na 30 weken met verlof te gaan. Dit geeft meer rust en je bloedglucose blijft dan beter in evenwicht. Bespreek al vroeg in je zwangerschap met je werkgever of je langzaam kan stoppen met werken. Zo kun je nog een vervanger inwerken.
- Blijf actief, en overleg met je zorgverlener wat voor jou geschikt is tijdens de zwangerschap. Zodat je bloedsuiker beter te regelen is, maar jij en je kind er geen last van hebben. Bijvoorbeeld zwemmen.
- Eet gezond en probeer om niet te veel kilo’s aan te komen tijdens de zwangerschap. Ga niet op een dieet om af te vallen als je zwanger bent.
- Vraag hulp van mensen in je omgeving, bijvoorbeeld je partner en familie. Leg uit dat je hun steun nodig hebt. Het is goed als je weinig stress hebt en niet te veel doet.
- Ontwijk sigarettenrook. Dus rook zelf niet, maar is ook belangrijk dat mensen niet bij jou in de buurt roken. Rook van sigaretten is erg ongezond voor je baby, voor de geboorte en ook erna.
Erfelijkheid en diabetes type 1
Sommige ouders maken zich zorgen. Krijgt hun kind misschien ook diabetes type 1? Je geeft diabetes type 1 nooit direct door aan je kind. Maar je kunt wel de aanleg voor diabetes doorgeven. Je kind heeft ongeveer 5% kans dat het ook diabetes type 1 krijgt. Dus van 100 kinderen met een biologische ouder met diabetes type 1, krijgen 5 kinderen de ziekte ook. Voor diabetes type 1 bestaat er geen test op erfelijkheid. Je kunt dit dus niet laten testen bij de baby. > Meer over erfelijkheid en diabetes type 1
Geniet
Zwanger zijn met diabetes type 1 geeft stress. Je moet er ook best veel moeite voor doen. Maar het is ook een bijzondere tijd. Geniet van mooie momenten en kijk uit naar de komst van je baby!
Webinar terugkijken: zwangerschap
Hoe bereid je je voor op een zwangerschap bij diabetes? Welke medische zorg kun je verwachten tijdens je zwangerschap en de bevalling, en waarom? Dit zie je in een webinar dat was georganiseerd door Diabetesvereniging Nederland. Daarin geven experts uitleg en tips: internist Sarah Siegelaar en gynaecoloog Rebecca Painter.
Vraag de terugkijklink aan op dvn.nlZorgwijzer diabetes en zwangerschap
In de Zorgwijzer diabetes en zwangerschap van Diabetesvereniging Nederland vind je alles over de zorg bij diabetes tijdens de zwangerschap. Ook voor zwangerschapsdiabetes.
Bekijk de Zorgwijzer diabetes en zwangerschapArtikel met medewerking van:
- dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 5 november 2024