Voordat je zwanger bent met diabetes type 1
Zwanger zijn met diabetes type 1 is niet altijd even makkelijk. Een goede voorbereiding helpt al veel. Wat is belangrijk voordat je zwanger wordt? Bekijk de tips.
In het kort
- Je bloedglucosewaarden moeten in evenwicht zijn.
- Een insulinepomp helpt vaak. Een continue glucosemeter ook. Zeker als deze gekoppeld kan worden aan je insulinepomp.
- Gezond leven helpt veel.
Goede voorbereiding van zwangerschap
Heb je diabetes type 1 en wil je zwanger worden? Praat erover met je internist, het liefst al lang voordat je zwanger wordt (dit heet preconceptionele zorg). Tips voor als je zwanger wilt worden:
Tip 1: Glucosewaarden in evenwicht
Zorg voor zo normaal mogelijke bloedglucosewaarden, al voordat je zwanger wordt. Het liefst een HbA1c-waarde die lager is dan 53 mmol/mol (7%). Dit is best moeilijk. Vraag advies aan je zorgverlener hoe je dit kunt bereiken.
Tip 2: Continue glucosemeter
Gebruik je een sensor die je zelf nog moet scannen (flashen)? Of meet je de bloedglucose zonder een sensor? Vraag je internist om een realtime continue glucosemeter (CGM). Bespreek of dit geschikt voor je is. En of het goed is dat je tijdelijk overstapt van een flash sensor naar een realtime continue sensor. De verzekering vergoedt een continue glucosemeter als je zwanger wil worden of zwanger bent.
Tip 3: Slik foliumzuur
Neem foliumzuur, 400-500 microgram per dag. Begin hiermee als je stopt met voorbehoedsmiddelen en ga door tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur beschermt de baby tegen problemen met het hart en met het skelet (open ruggetje). De kans op problemen is dan veel kleiner.
Tip 4: Gebruik een insulinepomp
Overleg met je zorgverlener hoe je het beste je glucosewaarden regelt. Gebruik je nu een insulinepen? Het is misschien goed om over te stappen naar een insulinepomp die samenwerkt met een CGM. Liefst al een hele tijd voordat je zwanger wordt, bijvoorbeeld een jaar van tevoren. Tijdens de zwangerschap is het niet handig om te veranderen van insuline. Dit geeft vaak namelijk ook weer schommelingen.
Tip 5: Let op je leefstijl
Het is goed om gezond te eten, al voordat je zwanger bent. Let hier bijvoorbeeld extra op:
- Ben je te zwaar? Probeer voor je zwangerschap af te vallen. Je hebt dan minder risico’s tijdens je zwangerschap.
- Beweging houdt je fit. Beweeg minstens 150 minuten in de week. Dit is goed voordat je zwanger wordt, en ook tijdens de zwangerschap. Je voelt je beter. Je bloedglucosewaarden blijven ook beter in evenwicht. > Wat beweging doet als je diabetes hebt
Webinar terugkijken: zwangerschap
Hoe bereid je je voor op een zwangerschap bij diabetes? Welke medische zorg kun je verwachten tijdens je zwangerschap en de bevalling, en waarom? Dit zie je in een webinar dat was georganiseerd door Diabetesvereniging Nederland. Daarin geven experts uitleg en tips: internist Sarah Siegelaar en gynaecoloog Rebecca Painter.
Vraag de terugkijklink aan op dvn.nlZorgwijzer diabetes en zwangerschap
In de Zorgwijzer diabetes en zwangerschap van Diabetesvereniging Nederland vind je alles over de zorg bij diabetes tijdens de zwangerschap. Ook voor zwangerschapsdiabetes.
Bekijk de Zorgwijzer diabetes en zwangerschapArtikel met medewerking van:
- dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2024