Wat is diabetes

Kanker bij diabetes

De behandeling van kanker heeft ook gevolgen voor je diabetes. Welke invloed heeft bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling op je bloedsuiker?

In het kort  

  • De behandeling van kanker heeft vaak invloed op je bloedsuiker.
  • Dit kan komen doordat je stress hebt over kanker, of door de behandeling van kanker. 
  • Moe zijn bij kanker kan erger worden door een hoge bloedsuiker.
  • Je hebt minder bijwerkingen van de behandeling van kanker als je goed voor jezelf en de diabetes zorgt. 

Diabetes en kanker

Leven met diabetes is vaak ingewikkeld. De bloedsuiker regelen vraagt veel tijd en aandacht. Maar de diagnose kanker verandert alles. Het is moeilijker om aandacht te hebben voor je diabetes.

Behandelingen voor kanker bij diabetes  

Er zijn verschillende behandelingen voor kanker. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, hormoontherapie en immuuntherapie. Wat heeft de minste gevolgen voor diabetes? Dit weten artsen niet. Het is nog niet uitgebreid onderzocht. Het is wel goed als jouw artsen met elkaar overleggen. Dus de arts die je diabetes behandelt en de arts die je kanker behandelt. Dit is de oncoloog. Samen kunnen ze bespreken wat het beste is voor je insuline of je medicatie. 

Behandeling en bloedsuiker 

De behandeling voor kanker heeft vaak ernstige bijwerkingen. Je bloedsuiker kan hierop reageren. 

  • Chemotherapie gebeurt met stoffen zoals dexamethason of prednison. Deze stoffen kunnen de bloedsuiker verhogen.
  • Chemotherapie kan je misselijk maken. Dan eet je minder of moet je overgeven. Hierdoor heb je minder insuline of medicatie nodig. Anders wordt je bloedsuiker te laag of soms juist te hoog. Vraag advies aan je arts.
  • De diagnose kanker is meestal een grote schrik. Hierdoor zijn mensen soms minder bezig met hun diabetes. De bloedsuiker is dan vaker te hoog of te laag.
  • Kanker geeft vaak veel stress en zorgen. Je bloedsuiker kan hierdoor hoger zijn. 

Goed voor jezelf zorgen 

Het lichaam wordt eerder beter als de bloedsuiker zo normaal mogelijk is. Goed voor jezelf zorgen helpt dus. Ook als je je slecht voelt. Bijvoorbeeld door gezond te eten en te blijven bewegen. Dit is goed voor je bloedsuikerwaarden. En je voelt je er ook beter door.

Heel moe zijn 

Van de behandeling van kanker word je meestal heel moe. Je kunt bij diabetes ook moe zijn door een hoge bloedsuiker. Dus heb je diabetes en kanker, en voel je je erg moe en ziek? Dit kan ook komen door je bloedsuiker. Bewegen kan helpen als je moe bent. Ook wanneer je denkt dat je te moe bent om te bewegen. Je bloedsuiker wordt er beter door. Je voelt je dan ook beter.

Krijg je eerder kanker als je diabetes hebt? 

Wetenschappers doen nog veel onderzoek naar kanker en diabetes. Ze denken dat diabetes zorgt voor een grotere kans op sommige soorten kanker. Maar er zijn meer dingen die de kans op kanker verhogen. Zoals roken. Ook bij overgewicht heb je een groter risico op kanker. Dus vaak is niet bekend wat de oorzaak is als iemand kanker krijgt.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023