Wat is diabetes

Huidklachten

Heb je diabetes? Je kunt dan problemen krijgen met je huid. Zoals kleine of grotere plekjes op de huid, of huidschimmel. Dit heeft verschillende oorzaken.  

In het kort  

  • Verschillende huidklachten komen vaker voor bij diabetes.
  • Het kunnen vlekjes zijn, of grotere plekken. Ook komt huidschimmel voor.
  • Problemen ontstaan soms ook door insuline spuiten. 
  • Andere oorzaken zijn hoge bloedglucosewaarden of beschadigde bloedvaatjes.
  • De huid ontsteekt makkelijker bij diabetes. Wondjes genezen vaak moeilijker.  

Huidklachten komen vaak voor  

Veel mensen met diabetes hebben problemen met hun huid. Ze hebben bijvoorbeeld vlekjes, verkleurde plekken, jeuk of pijn aan de huid. Ook komen steenpuisten vaker voor. Heb je rare plekjes op de huid? Ga dan naar de huisarts of bespreek het tijdens een controle. Als het nodig is, krijg je een verwijzing naar een huidarts, een dermatoloog. 

Oorzaken van huidklachten bij diabetes 

Door diabetes kunnen bloedvaten beschadigd zijn, ook in je huid. Er zit dan minder bloed in de huid. Heb je een huidinfectie? Dan ontsteekt de huid eerder. Wondjes genezen minder goed bij diabetes. Huidklachten ontstaan ook door pleisters van insulinepompen en glucosesensoren

Spuitplekken  

Een spuitplek ontstaat op een plaats waar je vaak insuline spuit. Het is meestal een bult van vet onder de huid. Je kunt spuitplekken krijgen als je diabetes type 1 hebt, maar ook als je diabetes type 2 hebt en insuline gebruikt. > Bekijk meer over spuitplekken 

Suikerplekken 

Een suikerplek is een ander woord voor diabetische dermopathie. Suikerplekken zijn rode plekjes op de huid, ovaal van vorm. Na een tijdje komen er velletjes vanaf: ze gaan schilferen. Daarna blijven het lichtbruine plekjes. Ze zitten vaak op scheenbenen en soms op armen of bovenbenen. Ze ontstaan zomaar, of na een wondje. Meestal voel je ze niet.  

Dikkere huid 

Je kunt last hebben van hardere plekken op de huid. Dit heet scleroedema diabeticorum. Het kan gebeuren met de huid in je nek, op je schouders en op je rug. Door de dikkere huid kun je minder goed bewegen. Het kan ook gebeuren met de huid van handen en vingers, vooral bij diabetes type 1. De harde huid kan behandeld worden met UVA-1 licht. Je krijgt dan 6 weken lang, 3x per week een behandeling. 

Verkleurde plekken door verandering in pigment 

Bij een aantal huidproblemen verandert het pigment in de huid. De huid krijgt dan op sommige plaatsen een andere kleur. Deze problemen komen vaker voor bij diabetes: 

  • Acanthosis nigricans: donkere plekjes die lijken op een zachte stof, fluweel. Ze zitten in de oksels, liezen, onder de borsten en soms in de nek. Je krijgt ze eerder als je te zwaar bent. Ze zijn te behandelen met een vitamine A-zalf of met salicylzalf. Ook gewicht verliezen kan helpen.
  • Necrobiosis lipoidica: een grote plek met een hardere rand. Het midden wordt steeds dunner. De plek gaat vaak open, en geneest moeilijk. Het komt weinig voor. Het begint met roodbruine bultjes. Behandeling kan met hormonen, in een zalf of met een spuit. Er is ook een therapie met speciaal licht, psoralenen-UVA.
  • Granuloma annulare: rode ringen op de huid. Vooral op handen of voeten, maar ook op andere plaatsen. Soms genezen ze vanzelf, maar je houdt een litteken. Ook bij deze aandoening kan je behandeld worden met hormonen, in een zalf of spuit. Soms krijg je andere medicijnen.
  • Vitiligo: op plekken van je huid gaat de kleur weg. Het worden witte vlekken. Je voelt ze verder niet. Maar de plekken verbranden heel snel in de zon. Vitiligo is een auto-immuunziekte. Het komt vooral voor bij diabetes type 1. Behandeling met UVB-licht kan helpen. 

Huidschimmel 

Op je lichaam zitten altijd schimmels. Eentje daarvan heet Candida albicans. Je merkt dit normaal niet. Maar als de bloedglucose hoog is, kan de schimmel gaan groeien. Hij komt dan in de huid. Hierdoor krijg je jeuk. Vaak is dat rond de vagina, de anus of de penis. De schimmel kan ook zitten in lichaamsplooien, bijvoorbeeld onder de borsten. Of in je mond. Het gaat meestal weg met een crème of zalf met een stof tegen schimmels, zoals miconazol. 

Hoe voorkom je huidproblemen? 

Huidklachten zijn niet altijd te voorkomen. Je kunt de kans op problemen wel kleiner maken met deze tips: 

  • Probeer je bloedglucose zo goed mogelijk te houden. 
  • Zorg dat je huid niet uitdroogt. Een droge huid herken je aan kleine kloofjes en barstjes. Gebruik geen heet water, en niet te veel zeep. Gebruik geen crèmes of bodylotions die snel intrekken, maar liever crèmes die wat vettig zijn. 
  • Droog je huid goed af. Schimmels en bacteriën groeien meer op vochtige huid.  Bijvoorbeeld in plooien van het lichaam, zoals onder borsten en in je oksels. Droog je voeten altijd goed af en draag badslippers in sporthal, zwembad en sauna. 
  • Voorkom wondjes. Want die genezen soms minder goed bij diabetes. Vooral als je al langer diabetes hebt. Wondjes kunnen gaan ontsteken. 
  • Behandel een wondje meteen. Maak het schoon, dep het droog en doe er een pleister op. Je kunt ook ontsmettende zalf gebruiken. Denk je dat het wondje niet goed geneest? Ga dan naar de huisarts. 
  • Heb je een wondje aan je voet, en heb je ook neuropathie (beschadigde zenuwen) of problemen met je bloedvaten? Ga dan meteen naar de huisarts. 
  • Ga je in de zon? Gebruik een anti-zonnebrandcrème die de huid goed beschermt, dus met een hoge beschermingsfactor. Drink genoeg. Ben je toch verbrand? Let dan op je bloedglucose, want die kan omhoog gaan. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023

Lees meer over Diabetes en andere aandoeningen

Volgend artikel