Prediabetes

Wat is prediabetes?

Bij prediabetes is de bloedglucose iets te hoog. Je hebt dan meer risico op diabetes type 2. Wat doet prediabetes in het lichaam?

In het kort   

  • Prediabetes betekent: een groot risico op diabetes type 2 omdat je bloedsuiker iets te hoog is.
  • Maar de bloedsuiker is nog niet zo hoog dat het diabetes is. Bloedsuiker is bloedglucose. De bloedglucosewaarde is hoeveel glucose in je bloed zit.
  • Heb je prediabetes? Het is niet zeker dat je dan ook diabetes type 2 krijgt.
  • Je hebt meer risico op prediabetes als je bijvoorbeeld te zwaar bent en weinig beweegt.
  • Prediabetes is niet goed voor je lichaam. De bloedvaten en zenuwen kunnen al schade krijgen. 

Bloedglucose iets hoger dan normaal 

Is je bloedglucosewaarde iets te hoog, maar je hebt geen diabetes type 2? Dan heb je prediabetes. Je hebt een groter risico om diabetes type 2 te krijgen. Je merkt dit zelf niet. Wel hebben veel mensen met prediabetes ook een hogere bloeddruk en een hoog cholesterol, dit is een vet in het bloed.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831772680%3Fshare%3Dcopy&signature=0bfa8a5e6b039d82c432759e15dd2bd18786afeaa35a9dc5b369d36afa10d0e5

Prediabetes wordt niet altijd diabetes type 2 

Het woord prediabetes betekent ‘voor-diabetes’, dus de fase voordat je diabetes type 2 krijgt. De naam prediabetes klopt eigenlijk niet. Niet iedereen met prediabetes krijgt diabetes type 2. Maar de kans op diabetes type 2 is wel veel groter. Toch gebruiken we deze naam voor iedereen met een iets te hoge bloedglucose. Het is namelijk niet duidelijk wie wel of niet diabetes type 2 zal krijgen. Sommige artsen gebruiken de naam prediabetes niet. Ze zeggen: een hoog risico op diabetes type 2. 

Hoe ontstaat prediabetes?  

Prediabetes ontstaat op dezelfde manier als diabetes type 2. Het lichaam kan steeds minder goed de bloedglucose regelen. Je reageert niet meer goed op insuline. In het begin is de bloedglucose alleen te hoog na een maaltijd. Later ook op andere momenten. Prediabetes kan diabetes type 2 worden. Dit duurt soms lang, bijvoorbeeld 10 jaar. Maar het gebeurt niet altijd. Dus niet iedereen met prediabetes krijgt diabetes. > Meer over hoe diabetes type 2 ontstaat 

Gevolgen van prediabetes 

Je hebt bij prediabetes dus een groter risico op diabetes type 2. Maar ook als je geen diabetes type 2 krijgt, is prediabetes niet goed voor je lichaam. Wetenschappers zien in onderzoeken dat prediabetes de bloedvaten, zenuwen en het hart kan beschadigen. Dit komt door de hogere bloedglucose. We weten dit nog niet zo lang. Onderzoek naar prediabetes is dus belangrijk. We ontdekken hierdoor steeds beter wat prediabetes doet, en wat je eraan kunt doen. 

Hoe groot is de kans op diabetes type 2 bij prediabetes? 

Waarschijnlijk krijgt ongeveer een kwart van de mensen met prediabetes daarna diabetes type 2. De kans is wel groter als je niets doet om het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Daarom is het goed als prediabetes op tijd wordt ontdekt. Dit zijn de gemiddelde getallen: 

  • van 100 mensen met prediabetes krijgen 25 mensen diabetes type 2 
  • van 100 mensen met prediabetes die niets eraan doen, krijgen 50 mensen diabetes type 2 

Kun je prediabetes voorkomen?  

Je kunt bij prediabetes de kans op diabetes type 2 kleiner maken. Dit kan door gezond te leven. > Bekijk meer over cursussen voor een gezonde leefstijl Maar diabetes type 2 komt niet altijd door je leefstijl. Je kunt ook erfelijke aanleg hebben voor diabetes type 2. > Bekijk meer over diabetes type 2 tegenhouden 

Op oudere leeftijd is het geen prediabetes 

Er is een uitzondering voor mensen die ongeveer 75 jaar of ouder. Is hun bloedglucose iets hoger dan normaal? De kans op diabetes type 2 is dan tóch heel klein. Artsen noemen de iets hogere bloedglucose bij oudere mensen daarom ook geen prediabetes. 

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Martijn Brouwers - internist-diabetoloog, Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2023

Lees meer over Over prediabetes

Volgend artikel