Volgens de huidige praktijk is geen behandeling van prediabetes nodig. Het is immers niet gekwalificeerd als ziekte (1). Wel wordt geadviseerd af te vallen, veel te bewegen en gezond te eten. Is men niet te zwaar, wordt er voldoende bewogen en gezond gegeten dan zijn de middelen om prediabetes af te remmen en te voorkomen dat het stadium van diabetes wordt bereikt uitgeput.
Wordt prediabetes terecht geen ziekte genoemd? Een publicatie van de universiteit Maastricht laat zien dat er weldegelijk al schade aan het lichaam wordt aangericht in de prediabetes fase. Schade die overeenkomt met de bekende problemen bij diabetes.
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/prediabetes-leidt-tot-schade-aan-kleine-bloedvaten
https://endocrinologie.mumc.nl/actueel/nieuws/hersenschade-al-zichtbaar-bij-voorstadium-diabetes-0
https://www.mumc.nl/actueel/onze-verhalen/het-grijze-gebied-genaamd-prediabetes
Ongeveer 80% van de mensen met prediabetes zou obese zijn. In die gevallen is leefstijladvies en "keer diabetes om" de voor de hand liggende wijze van aanpak.
Blijft over een groep van 20% waarvoor kennelijk niets gedaan kan worden.
Omdat er schade ontstaat ben ik van mening dat tenminste voor deze laatste groep prediabetes als ziekte moet worden aangemerkt en een behandeling mogelijk moet worden.
(1) tekst op de diabetes.nl site: https://www.diabetes.nl/prediabetes/behandeling-en-zelf-doen/wat-is-de-behandeling-van-prediabetes :
Geen aparte behandeling bij de dokter
In Nederland zijn er geen aparte regels voor de behandeling van prediabetes. Dit komt omdat prediabetes geen ziekte is. Het is vooral de naam voor een hoog risico op diabetes type 2. Onderzoekers ontdekken wel steeds meer over wat prediabetes doet in het lichaam. Ze willen graag officiële regels voor de behandeling van prediabetes. Met bijvoorbeeld duidelijke afspraken over controles en meer aandacht voor de bloedglucose.
5 reacties