Wat doet een persoonlijk dieet met vezels?

  • Gepubliceerd op: 27 maart 2025
  • Categorie: Algemeen

Vezels in voeding zijn gezond. Onderzoekers in Maastricht gingen nog een stap verder, voor mensen met een hoger risico op diabetes type 2. Ze keken naar het effect van een persoonlijk dieet met vezels. Hiervoor maakten ze mengsels van vezels, speciaal afgestemd op bacteriën in de darmen.

Wetenschappers kijken naar manieren om diabetes type 2 tegen te houden. Ze onderzoeken wat het beste werkt bij verschillende mensen. Daarom kijken ze naar de verschillen tussen personen, en welke invloed bijvoorbeeld voeding heeft. Onderzoeker dr. Emanuel Canfora en zijn team van de Universiteit Maastricht onderzochten verschillende mengsel met vezels. Zij stemden deze speciaal af op de darmbacteriën van de deelnemers.

> Heb je vooral interesse in diabetes type 1? Lees dan deze alinea.

Wat zijn vezels en waarom zijn ze gezond?

Vezels zitten in je eten. Een ander woord hiervoor is voedingsvezels. Vezels zitten vooral in volkoren producten, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Maar ze zitten ook in groenten en fruit. Voor mensen met diabetes zijn vezels handig. Vezels kunnen je bloedglucose stabiel houden. Ook zijn ze gezond voor je darmen.

Vezels tegen risico op diabetes type 2

Maar vezels doen nog veel meer. Zo kunnen ze helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Dus om de ziekte tegen te houden. Dr. Canfora en zijn team keken hiernaar. Ze onderzochten mensen met overgewicht en prediabetes, omdat deze mensen een hoger risico hebben op diabetes type 2. Ze keken naar vezels en bacteriën in de darm, want die hebben veel met elkaar te maken.

Darmbacteriën maken korte keten-vetzuren

In je darmen zitten bacteriën. De bacteriën in je dikke darm breken vezels af. Tijdens dit proces worden speciale stofjes gemaakt. Deze stofjes heten korte keten-vetzuren. Dit zijn goede stoffen. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen dat je lichaam weer beter reageert op het hormoon insuline. Daardoor daalt je bloedglucose. Ook helpen ze hormonen maken die je een vol gevoel geven. Prima stofjes dus, die korte keten-vetzuren...

Persoonlijk vezelmengsel

Er zijn verschillende soorten vezels. En iedere persoon reageert hier weer anders op. Dit komt door je darmbacteriën. Daarom keken de onderzoekers naar vezels op maat. Dus speciaal afgestemd op de darmbacteriën van de deelnemers. Het doel was om het lichaam zoveel mogelijk korte keten-vetzuren te laten maken, omdat die zo goed zijn.

Meer korte-keten vetzuren?

De onderzoekers maakten verschillende mengsels. Bij welk mengsel maakt iemand meer korte keten-vetzuren? Dr. Canfora vertelt: ‘Waar de één meer korte keten-vetzuren produceerde bij mengsel 1, deed een ander dat bij mengsel 2, 3 of 4. Ook ontdekten we dat een mengsel meer effect heeft dan één soort vezel. Met deze resultaten konden we verder.’

Insuline werkt beter

Tijd dus voor het volgende onderzoek, dachten de onderzoekers. De deelnemers aten 12 weken lang hun persoonlijke vezelmengsel. De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten. Dr. Canfora: ‘We zagen dat het lichaam verbeterde. Mensen hadden minder gewicht en minder vet. Verder vonden we aanwijzingen dat het lichaam gevoeliger werd voor insuline.’ 

Dit is belangrijk. Wordt je lichaam gevoeliger voor het hormoon insuline? Dit kan je bloedglucosewaarden verbeteren. Op deze manier krijg je misschien geen diabetes type 2.

Risico op diabetes type 2 verlagen met vezels

Dr. Canfora vertelt verder: ‘Dat voedingsvezels werken is een belangrijk resultaat. Veel mensen met overgewicht en prediabetes hebben meer kans op diabetes type 2. Ze kunnen dit risico verlagen met vezels die ervoor zorgen dat je op gewicht blijft, en die de gevoeligheid voor insuline verbeteren.’

Hoe zit het bij mensen met diabetes type 2?

De onderzoekers willen ook onderzoek doen bij mensen die al diabetes type 2 hebben. ‘Zo kunnen in de toekomst hopelijk veel mensen voordeel hebben bij het eten van sommige voedingsvezels,’ zegt dr. Canfora.

Onderzoek is betaald door het Diabetes Fonds

Dr. Canfora kreeg een speciale beurs voor zijn carrière als diabetesonderzoeker. Hij kreeg deze beurs van het Diabetes Fonds. Wil je meer weten over het onderzoek? Bekijk het op de website van het Diabetes Fonds. 

Vezels en de bloedglucose bij diabetes type 1

Vezels eten voor iedereen gezond, maar ook voor de bloedglucose bij mensen met diabetes type 1. Nederlandse onderzoekers zagen meer kans op een goede Time in Range door extra vezels. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Bron: website Diabetes Fonds

Artikel met medewerking van: dr. Emanuel Canfora – Maastricht University

Beeld: Sultan Amir, Shutterstock

Vezels

Genoeg vezels binnenkrijgen is belangrijk bij diabetes. Ze helpen om je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht te houden. Bekijk meer over vezels.

Bekijk het artikel