Voordeel van minder stilzitten en meer bewegen bij diabetes type 2

  • Gepubliceerd op: 19 juli 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Wist je dat Nederland Europees kampioen ‘zitten’ is? Thuis, in de auto, op kantoor... Meer bewegen is voor iedereen gezond. Maar bij diabetes type 2 is het misschien extra goed, zegt nieuw onderzoek. 

Onderzoekers gebruikten gegevens van een groot onderzoek in de Verenigde Staten. Ze volgden meer dan 6.000 mensen met diabetes type 2 van gemiddeld 59 jaar. De onderzoekers keken hoeveel uren de deelnemers stilzaten en bewogen. Ze wisten ook hoeveel deelnemers overleden in de 6 jaar van het onderzoek. Ze maakten een verdeling in groepen en vergeleken deze. 

Meer dan 6 uur op een dag zitten is niet goed 

Mensen met diabetes type 2 die 6 uur of meer zitten op een dag, hebben 65% meer kans om te overlijden dan mensen die minder uren stilzitten. Ze hebben ook 66% meer kans om te overlijden door hart- en vaatziekten. Het goede nieuws? Een beetje bewegen maakt die kans meteen kleiner, als je 6 uur of meer op een dag stilzit.  

Bewegen = minder kans om te overlijden 

Mensen die een beetje, iets meer (matig) of veel bewegen, hebben minder kans om te overlijden. Mensen die minder dan 6 uur per dag zitten en een beetje bewegen, hebben de kleinste kans om te overlijden. Namelijk 57% minder kans. Nog meer bewegen is goed. Maar de kans op overlijden werd hierdoor niet nóg minder, zagen de onderzoekers. 

Nadeel van het onderzoek

De wetenschappers keken vooral naar overlijden. Niet naar de oorzaak daarvan. Mensen kunnen ook zijn overleden door iets wat niets te maken had met zitten en bewegen. De cijfers zijn dus niet helemaal precies. Maar nog steeds laat het onderzoek genoeg zien hoe belangrijk het is om minder stil te zitten en meer te bewegen bij diabetes type 2. Het klinkt trouwens vreemd, minder kans op overlijden. Want iedereen overlijdt ooit. Minder kans op overlijden betekent hier eigenlijk: langer leven. 

Bron: ‘Titration of Sedentary Behavior With Varying Physical Activity Levels Reduces Mortality in Patients With Type 2 Diabetes’ 

Tips om meer te bewegen 

Zit je ook veel en wil je dit veranderen? Of wil je meer bewegen maar weet je niet precies hoe je dit kan doen? Het gaat je lukken met bijvoorbeeld deze tips en linkjes!

Praat mee over beweging

Dit zijn de laatste gesprekken over beweging

Bekijk de groep beweging