Gezond eten met de Voedingsrichtlijn
Gezonde keuzes maken met je voeding, waar kun je dan op letten? De Voedingsrichtlijn diabetes helpt hierbij. Bekijk hier meer.
Bekijk het artikelEen paar plakken ham of worst op je boterham? Een biefstukje? Vlees eten maakt je risico op diabetes type 2 groter. Vooral vlees dat is bewerkt in een fabriek. En rood vlees.
Veel vlees eten is niet gezond. En het kan je risico op diabetes type 2 groter maken. Dit weten we al een tijdje. Maar eerdere onderzoeken gaven verschillende uitkomsten. Ook was eerder nog niet veel gekeken naar vlees van vogels, zoals kip.
Nu zijn er nieuwe resultaten over vlees en diabetes type 2. Ze komen uit het grootste internationale onderzoek naar vlees dat ooit is gedaan. Met gegevens van bijna 2 miljoen mensen uit 20 landen over de hele wereld, waaronder Nederland. Verschillende onderzoekers volgden de deelnemers gemiddeld 10 jaar lang. De universiteit van Cambridge deed dit onderzoek.
De onderzoekers keken naar het gebruik van verschillende soorten vlees:
De resultaten maken meer duidelijk over vlees en het risico op diabetes type 2. Alle soorten vlees maken de kans groter dat je diabetes type 2 krijgt. Sommige soorten vlees doen dit wel meer dan andere. Het maakt ook uit hoeveel je ervan eet. Voor het idee: een kleine biefstuk is ongeveer 100 gram, en 2 grote plakken ham zijn ongeveer 50 gram. De resultaten:
Ook onbewerkt vlees van vogels zoals kip en kalkoen geeft dus wat meer risico op diabetes type 2. Wel minder risico dan rood vlees en bewerkt vlees. Ook zagen de wetenschappers dat dit effect minder duidelijk werd, toen ze nog wat uitgebreider gingen rekenen. Hier moet dus meer onderzoek naar komen.
Bewerkt vlees is het meest ongezond. De onderzoekers zagen dat het helpt onbewerkt rood vlees en onbewerkt vlees van vogels te eten, in plaats van bewerkt vlees. Het risico op diabetes type 2 wordt dan kleiner. Eet je normaal 50 gram bewerkt vlees? En eet je daarvoor in de plaats 100 gram onbewerkt vlees van vogels, zoals kip? Dan wordt je kans op diabetes type 2 10% kleiner.
De Voedingsrichtlijn diabetes raadt aan om weinig rood en bewerkt vlees te eten bij diabetes. Dit is ook zo voor mensen zonder diabetes. Bij verschillende eetpatronen die gezond zijn bij diabetes eet je weinig of geen vlees. Zoals een vegetarisch, mediterraan en DASH-eetpatroon.
> Meer over deze en andere eetpatronen bij diabetes
Beeld: Congerdesign, Pixabay
Gezonde keuzes maken met je voeding, waar kun je dan op letten? De Voedingsrichtlijn diabetes helpt hierbij. Bekijk hier meer.
Bekijk het artikelZoek je adviezen en tips over lekker en gezond eten? In deze folder vind je veel informatie! De folder kun je aanvragen via de website van het Diabetes Fonds.
Vraag de folder aan via website van het Diabetes FondsTilburgse onderzoekers kijken naar een behandeling om je eigen gedachten en gedrag te veranderen. Dit om gezond leven beter vol te houden. Ze vragen ook deelnemers voor dit onderzoek.
De online Diabetes Risicotest van het Diabetes Fonds laat zien dat veel mensen een groot risico hebben om diabetes type 2 te krijgen.
Veel mensen met diabetes type 2 hebben stress door diabetes. Hun diabetes is hierdoor moeilijker te regelen. Het Erasmus MC maakte voorlichting, ook voor zorgverleners.
Mensen met diabetes type 2 en prediabetes krijgen sneller oudere hersenen. Maar gezond leven kan dit proces flink vertragen.