Vlees verhoogt risico op diabetes type 2

  • Gepubliceerd op: 22 augustus 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Een paar plakken ham of worst op je boterham? Een biefstukje? Vlees eten maakt je risico op diabetes type 2 groter. Vooral vlees dat is bewerkt in een fabriek. En rood vlees. 

Veel vlees eten is niet gezond. En het kan je risico op diabetes type 2 groter maken. Dit weten we al een tijdje. Maar eerdere onderzoeken gaven verschillende uitkomsten. Ook was eerder nog niet veel gekeken naar vlees van vogels, zoals kip. 

Gegevens van bijna 2 miljoen mensen 

Nu zijn er nieuwe resultaten over vlees en diabetes type 2. Ze komen uit het grootste internationale onderzoek naar vlees dat ooit is gedaan. Met gegevens van bijna 2 miljoen mensen uit 20 landen over de hele wereld, waaronder Nederland. Verschillende onderzoekers volgden de deelnemers gemiddeld 10 jaar lang. De universiteit van Cambridge deed dit onderzoek.  

Bewerkt en onbewerkt vlees vergeleken 

De onderzoekers keken naar het gebruik van verschillende soorten vlees: 

  • Onbewerkt rood vlees. Dit is puur vlees van een koe, varken of lam. Bijvoorbeeld een biefstuk of een karbonade. 
  • Onbewerkt vlees van vogels, zoals kip, kalkoen en eend. Dit heet gevogelte, of wit vlees.  
  • Bewerkt vlees. Dit is vlees dat bewerkt, bijvoorbeeld in een fabriek of door de slager. Er zijn dan verschillende stoffen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld worst, spek, rollade of een hotdog. En broodbeleg, zoals ham en soms kipfilet.  

Meeste risico op diabetes type 2 door rood en bewerkt vlees  

De resultaten maken meer duidelijk over vlees en het risico op diabetes type 2. Alle soorten vlees maken de kans groter dat je diabetes type 2 krijgt. Sommige soorten vlees doen dit wel meer dan andere. Het maakt ook uit hoeveel je ervan eet. Voor het idee: een kleine biefstuk is ongeveer 100 gram, en 2 grote plakken ham zijn ongeveer 50 gram. De resultaten: 

  • onbewerkt rood vlees: 100 gram per dag geeft 10 procent meer risico
  • onbewerkt vlees van vogels: 100 gram per dag geeft 8 procent meer risico
  • bewerkt vlees: al 50 gram per dag geeft 15 procent meer risico 

Minder duidelijk over onbewerkt vlees van kip

Ook onbewerkt vlees van vogels zoals kip en kalkoen geeft dus wat meer risico op diabetes type 2. Wel minder risico dan rood vlees en bewerkt vlees. Ook zagen de wetenschappers dat dit effect minder duidelijk werd, toen ze nog wat uitgebreider gingen rekenen. Hier moet dus meer onderzoek naar komen. 

Bewerkt vlees vervangen helpt 

Bewerkt vlees is het meest ongezond. De onderzoekers zagen dat het helpt onbewerkt rood vlees en onbewerkt vlees van vogels te eten, in plaats van bewerkt vlees. Het risico op diabetes type 2 wordt dan kleiner. Eet je normaal 50 gram bewerkt vlees? En eet je daarvoor in de plaats 100 gram onbewerkt vlees van vogels, zoals kip? Dan wordt je kans op diabetes type 2 10% kleiner. 

Eet weinig rood en bewerkt vlees

De Voedingsrichtlijn diabetes raadt aan om weinig rood en bewerkt vlees te eten bij diabetes. Dit is ook zo voor mensen zonder diabetes. Bij verschillende eetpatronen die gezond zijn bij diabetes eet je weinig of geen vlees. Zoals een vegetarisch, mediterraan en DASH-eetpatroon. 
> Meer over deze en andere eetpatronen bij diabetes 

Gezond eten met de Voedingsrichtlijn

Gezonde keuzes maken met je voeding, waar kun je dan op letten? De Voedingsrichtlijn diabetes helpt hierbij. Bekijk hier meer.

Bekijk het artikel