Veel stresshormoon bij mensen met diabetes type 2 en een hoge bloedglucose

  • Gepubliceerd op: 15 augustus 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Heb je diabetes type 2? En heb je veel moeite om je bloedglucose goed te houden? Misschien heeft het stresshormoon cortisol hiermee te maken, zegt nieuw onderzoek.

Heb je stress? Dan maakt je lichaam speciale stofjes. Deze stofjes heten stresshormonen. Cortisol is een belangrijk stresshormoon. Onderzoekers zagen te veel cortisol in het bloed bij bijna 1 op de 4 mensen met diabetes type 2 en een hoge bloedglucose. Zij hadden vaak problemen met de bijnieren.

Veel stresshormoon cortisol

Stress is normaal. Maar het is ongezond als je lichaam lang stress heeft. Je lichaam maakt dan steeds een beetje van het stresshormoon cortisol. Daardoor kun je lange tijd veel cortisol in je bloed hebben. Je lichaam kan hierdoor minder goed op insuline reageren. Hierdoor gaat de bloedglucose omhoog. Te veel cortisol kan ook je bloeddruk verhogen.

Mensen met type 2 en een hoge bloedglucose

Wetenschappers onderzochten meer dan 1.000 mensen met diabetes type 2. Ze keken naar mensen met een hoge bloedglucose die wel verschillende behandelingen kregen hiervoor. Waarom blijft de bloedglucose niet in evenwicht bij deze mensen? Misschien heeft het stresshormoon cortisol hier iets mee te maken, dachten de onderzoekers.

Cortisol opsporen in het bloed

De onderzoekers gebruikten een speciale test om veel cortisol op te sporen. Ze vonden dat bijna 1 op de 4 deelnemers te veel cortisol in het bloed had. Gebruikten de deelnemers verschillende medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Dan was dit nog meer: 1 op de 3 deelnemers had te veel cortisol in het bloed.

Veel cortisol door problemen met de bijnieren

Waardoor komt er te veel cortisol in het bloed? De onderzoekers maakten speciale scans om dit te bekijken. Ze zagen bij 1 op de 3 deelnemers problemen met de bijnieren. De bijnieren liggen bovenop de nieren. Ze maken hormonen om te reageren op stress, en voor een goede bloeddruk.

Onderzoek naar speciaal medicijn

Er is helaas nog geen behandeling tegen veel cortisol om zo de bloedglucose te verbeteren bij diabetes type 2. De wetenschappers onderzoeken dit nu. Ze kijken naar een speciaal medicijn dat kan helpen bij te veel cortisol in je bloed. De onderzoekers kijken of dit medicijn hierdoor de bloedglucose verbetert. En of het veilig is.

> Benieuwd naar meer onderzoek naar stresshormonen? Dr. Mariëtte Boon doet onderzoek naar cortisol bij mensen van Hindostaanse afkomst. Lees meer op de website van het Diabetes Fonds.

Zorgt stress voor hogere bloedglucosewaarden?

Stress heeft invloed op je bloedglucose. Je bloedglucosewaarde kan ervan stijgen of dalen. De ene persoon merkt meer van stress dan de ander. Hoe ga je hiermee om?

Bekijk het artikel