Zorgt stress voor hogere bloedglucosewaarden?
Stress heeft invloed op je bloedglucose. Je bloedglucosewaarde kan ervan stijgen of dalen. De ene persoon merkt meer van stress dan de ander. Hoe ga je hiermee om?
Bekijk het artikelHeb je diabetes type 2? En heb je veel moeite om je bloedglucose goed te houden? Misschien heeft het stresshormoon cortisol hiermee te maken, zegt nieuw onderzoek.
Heb je stress? Dan maakt je lichaam speciale stofjes. Deze stofjes heten stresshormonen. Cortisol is een belangrijk stresshormoon. Onderzoekers zagen te veel cortisol in het bloed bij bijna 1 op de 4 mensen met diabetes type 2 en een hoge bloedglucose. Zij hadden vaak problemen met de bijnieren.
Stress is normaal. Maar het is ongezond als je lichaam lang stress heeft. Je lichaam maakt dan steeds een beetje van het stresshormoon cortisol. Daardoor kun je lange tijd veel cortisol in je bloed hebben. Je lichaam kan hierdoor minder goed op insuline reageren. Hierdoor gaat de bloedglucose omhoog. Te veel cortisol kan ook je bloeddruk verhogen.
Wetenschappers onderzochten meer dan 1.000 mensen met diabetes type 2. Ze keken naar mensen met een hoge bloedglucose die wel verschillende behandelingen kregen hiervoor. Waarom blijft de bloedglucose niet in evenwicht bij deze mensen? Misschien heeft het stresshormoon cortisol hier iets mee te maken, dachten de onderzoekers.
De onderzoekers gebruikten een speciale test om veel cortisol op te sporen. Ze vonden dat bijna 1 op de 4 deelnemers te veel cortisol in het bloed had. Gebruikten de deelnemers verschillende medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Dan was dit nog meer: 1 op de 3 deelnemers had te veel cortisol in het bloed.
Waardoor komt er te veel cortisol in het bloed? De onderzoekers maakten speciale scans om dit te bekijken. Ze zagen bij 1 op de 3 deelnemers problemen met de bijnieren. De bijnieren liggen bovenop de nieren. Ze maken hormonen om te reageren op stress, en voor een goede bloeddruk.
Er is helaas nog geen behandeling tegen veel cortisol om zo de bloedglucose te verbeteren bij diabetes type 2. De wetenschappers onderzoeken dit nu. Ze kijken naar een speciaal medicijn dat kan helpen bij te veel cortisol in je bloed. De onderzoekers kijken of dit medicijn hierdoor de bloedglucose verbetert. En of het veilig is.
> Benieuwd naar meer onderzoek naar stresshormonen? Dr. Mariëtte Boon doet onderzoek naar cortisol bij mensen van Hindostaanse afkomst. Lees meer op de website van het Diabetes Fonds.
Bron: persbericht American Diabetes Association (ADA)
Stress heeft invloed op je bloedglucose. Je bloedglucosewaarde kan ervan stijgen of dalen. De ene persoon merkt meer van stress dan de ander. Hoe ga je hiermee om?
Bekijk het artikelDe NHG heeft een nieuwe richtlijn gemaakt voor diabetes type 2. De richtlijn is voor zorgverleners die mensen met diabetes type 2 behandelen. Er komt nu bijvoorbeeld meer aandacht voor een persoonlijk behandelplan.
Tilburgse onderzoekers kijken naar een behandeling om je eigen gedachten en gedrag te veranderen. Dit om gezond leven beter vol te houden. Ze vragen ook deelnemers voor dit onderzoek.
De online Diabetes Risicotest van het Diabetes Fonds laat zien dat veel mensen een groot risico hebben om diabetes type 2 te krijgen.
Veel mensen met diabetes type 2 hebben stress door diabetes. Hun diabetes is hierdoor moeilijker te regelen. Het Erasmus MC maakte voorlichting, ook voor zorgverleners.