Meer kans op goede Time in Range door extra vezels bij diabetes type 1

  • Gepubliceerd op: 31 juli 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

Vezels eten: wat doet dit precies met je bloedglucosewaarden? Nederlandse wetenschappers onderzochten dit bij mensen met diabetes type 1. We stelden vragen aan onderzoeker Douwe de Wit van het Amsterdam UMC. Hij voerde dit onderzoek uit, samen met zijn collega’s.

Hoe reageert je bloedglucose precies op vezels? Wetenschappers van het Amsterdam UMC zochten dit uit bij mensen met diabetes type 1. Onderzoeker Douwe de Wit van het Amsterdam UMC: ‘We verzamelden van 470 mensen met diabetes type 1 voedingsdagboeken én gegevens over hun bloedglucosewaarden. Dit was nog niet eerder bij zo’n grote groep mensen gedaan.’

Onderzoek met een continue glucosemeter

Alle deelnemers kwamen uit de regio Amsterdam. De deelnemers waren gemiddeld 40 jaar oud. En ze hadden gemiddeld 15 jaar diabetes. De deelnemers droegen een continue glucosemeter (CGM). Zo konden de onderzoekers heel precies gegevens verzamelen over de bloedglucosewaarden. Ze keken naar de tijd binnen doelbereik. In het Engels heet dit Time in Range. Dit is de tijd dat je bloedglucose binnen gezonde waarden is. Voor dit onderzoek was dit 3,9 tot 10,0 mmol/l.

Meer kans op goede Time in Range bij extra vezels

De wetenschappers zagen dat meer vezels eten zorgde voor:

  • meer tijd binnen doelbereik (tussen de 3,9 tot 10,0 mmol/l)
  • minder tijd boven doelbereik (boven de 10,0 mmol/l)

Douwe de Wit: ‘Iedere 10 gram vezels extra maakt de kans op een goede Time in Range ongeveer 1,5 keer groter. Met een goede Time in Range bedoelen we dat je meer dan 70% van de tijd een bloedglucosewaarde hebt tussen de 3,9 tot 10,0 mmol/l. Ons onderzoek zegt dus dat mensen met type 1 die meer vezels eten, een grotere kans hebben op betere bloedglucosewaarden.’ 

Koolhydraten eten en Time in Range

Hoe zit het met koolhydraten eten en de tijd binnen doelbereik? Dit was wat ingewikkelder. De onderzoekers zagen dat meer koolhydraten eten zorgde voor:

  • minder tijd onder doelbereik (onder de 3,9 mmol/l)
  • minder tijd binnen doelbereik (tussen de 3,9 tot 10,0 mmol/l)
  • meer tijd boven doelbereik (boven de 10,0 mmol/l)

‘Meer koolhydraten eten kan dus zorgen voor minder hypo’s. Dat is positief. Maar het kan ook zorgen voor minder tijd binnen doelbereik én meer tijd boven doelbereik. Of je beter minder koolhydraten kunt eten is dus niet zo makkelijk te zeggen’, legt de onderzoeker uit.

Eet-advies verbeteren bij diabetes type 1

‘Dit onderzoek kan helpen om adviezen over eten te verbeteren. En dat kan uiteindelijk mensen met diabetes type 1 helpen om hun bloedglucosewaarden stabieler te houden. Daar is wel eerst meer onderzoek voor nodig’, zegt Douwe de Wit.

Gebeurt er meer onderzoek naar vezels en diabetes type 1?

De onderzoeker vertelt verder: ‘Er is veel aandacht voor vezels in onderzoek naar diabetes. Dit komt omdat vezels veel goede eigenschappen hebben. Zo zijn vezels waarschijnlijk goed voor het afweersysteem en kunnen ze ontstekingen verminderen. Bij het Amsterdam UMC doen we meerdere onderzoeken naar vezels die in de darmen worden omgezet naar goede stoffen. We kijken naar de invloed van vezels op de bloedglucose en het immuunsysteem bij diabetes type 1. En hoe dit samenhangt met darmbacteriën. Hopelijk kunnen we zo uiteindelijk betere adviezen over eten geven, afgestemd op de persoon.’

Eet meer vezels

Vezels eten is voor iedereen gezond, bijvoorbeeld voor je darmen. Maar meer vezels zijn dus waarschijnlijk extra goed voor mensen met diabetes type 1, voor de bloedglucose. Kies dus voor eten met vezels, zoals groenten, fruit en volkoren producten.

> Waar zitten vezels in? En welke soorten vezels zijn er? Bekijk het in dit artikel.