Minder nadenken bij hypo of hyper: 7 dingen die hiermee samengaan

  • Gepubliceerd op: 21 augustus 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

Iedere persoon met diabetes type 1 reageert anders op schommelingen in de bloedglucose. Amerikaanse onderzoekers keken naar de invloed op het brein. Ze noemen 7 kenmerken die vaak samengaan met minder goed nadenken tijdens een hypo of hyper. 

Bij diabetes type 1 hebben lage of hoge glucosewaarden direct invloed op hoe je brein werkt. Maar de kennis uit onderzoek was nog niet heel precies, en kwam uit korte proeven in een laboratorium. Nieuwe tests en continue glucosemeters maken onderzoek makkelijker. 

Schommelingen in de bloedsuiker in het dagelijks leven 

Amerikaanse onderzoekers volgden 200 volwassenen met diabetes type 1 in het dagelijks leven. Wat deden schommelingen in de bloedglucose met het denken van de deelnemers? De onderzoekers letten hierbij op verschillende lichamelijke kenmerken.  

Langzamer en minder precies nadenken bij hypo’s en hypers 

De onderzoekers zagen 7 kenmerken die vaak samengaan met langzamer en minder precies nadenken bij een hoge of lage bloedglucose: 

  • hogere leeftijd 
  • vaak lage waarden (meer tijd onder de streefwaarden) 
  • vaker een ernstige hypo gehad 
  • schade aan kleine bloedvaten (bijvoorbeeld complicaties aan ogen en nieren)  
  • veel grote schommelingen in de bloedglucose  
  • vaak moe zijn 
  • meer vet rond de nek (want dit betekent een grotere kans op slaapapneu, waarbij je 's nachts vaak even kort stopt met ademen)  

Aandacht blijven houden lukt wel  

Hadden deelnemers meer kenmerken uit de lijst? Ze reageerden dan heftiger op schommelingen in de bloedglucose. Dit geldt vooral voor hoe snel iemand nadenkt, dus informatie verwerkt. Opvallend was dat schommelingen geen invloed hadden op hoe lang deelnemers hun aandacht ergens bij konden houden, dus hun concentratie. Deze bleef even goed als zonder schommelingen. 

Sneller denken bij iets hogere glucosewaarden 

Sommige mensen dachten juist sneller bij iets hogere glucosewaarden. Maar dat werd snel minder als hun bloedglucose verder steeg. De onderzoekers denken dat je brein misschien went aan hogere glucosewaarden, als je vaak wat hoger zit. Ze weten nog niet of deze grens weer zakt als je meer tijd binnen het doelbereik zit. Dus bij een hogere Time in Range

Iedereen reageert anders op hoge of lage bloedglucose 

Het is normaal dat je bloedsuiker schommelt. Maar het is voor je brein belangrijk om hele grote schommelingen zoveel mogelijk te voorkomen, zeggen de onderzoekers. Vooral voor ouderen en mensen met complicaties van diabetes. Iedereen reageert duidelijk anders op schommelingen. Dit onderzoek laat zien dat de 7 kenmerken kunnen helpen om problemen met het denken beter te voorspellen. En om er iets tegen te doen. 

Wat doen hypo's in de hersenen?

Een hypo is erg vervelend. Heb je vaker hypo's? Dan heeft dit invloed op je hersenen. Hoe dat precies zit, bekijk je hier.

Bekijk het artikel