Radar uitzending 10 maart over het niet vergoeden van slimme sensor
Maandag 10 maart wordt een deel van de Radar uitzending gewijd aan het feit dat de nieuwe slimme glucosesensor niet vergoed wordt. 20.25 uur op NPO 2. Ik ben …
Bekijk het gesprekDiabetesvereniging Nederland zegt dat de meeste mensen die een hybrid closed loop-systeem (HCL) willen gebruiken, dit niet kunnen doen doordat zij de juiste sensor niet vergoed krijgen. Dit komt uit hun vragenlijstonderzoek.
Niet iedereen met diabetes type 1 krijgt alle soorten diabetestechnologie vergoed. Zoals een hybrid closed loop-systeem (HCL), waarbij een insulinepomp gekoppeld wordt aan een glucosesensor.
Diabetesvereniging Nederland wilde meer weten over mensen die wel een HCL willen, maar deze niet vergoed krijgen. Een vragenlijst hierover is ingevuld door 364 mensen. Hier zijn kort een paar resultaten, vanuit het nieuwsbericht van Diabetesvereniging Nederland.
De meeste mensen die de vragenlijst hadden ingevuld, gebruiken een insulinepomp. De pompen zijn niet allemaal geschikt voor een HCL. Ze kunnen namelijk niet allemaal samenwerken met een glucosesensor.
De meeste mensen gebruiken nu trouwens ook een glucosesensor die niet geschikt is voor een HCL. De deelnemers willen wel graag een HCL gebruiken. Ze willen dit vooral voor minder kans op complicaties, een betere gezondheid en meer kwaliteit van leven.
Het doel van een hybrid closed loop is om je bloedglucose beter binnen de streefwaarden te houden. Ongeveer de helft van de invullers van de vragenlijst haalt de streefwaarde voor de Time in Range. Een deel van de mensen vertelde ook iets over hun HbA1c-waarde. Ruim de helft haalt de HbA1c-streefwaarde niet. Een kleine groep van hen (61 mensen) komt hierdoor misschien wel in aanmerking voor een andere sensor.
Iets meer dan de helft van de mensen krijgt geen vergoeding voor een HCL doordat zij niet in aanmerking komen voor de juiste sensor. Anderen zitten vast aan een pompcontract, of ze komen niet in aanmerking voor een insulinepomp. Bij sommigen vindt de zorgverlener het niet nodig. Diabetesvereniging Nederland is niet verbaasd over de ingevulde antwoorden. De vereniging vindt dat meer mensen diabetestechnologie vergoed moeten kunnen krijgen.
Bron en meer informatie over dit vragenlijstonderzoek: nieuws Diabetesvereniging Nederland.
Beeld: stockfour, Shutterstock
Maandag 10 maart wordt een deel van de Radar uitzending gewijd aan het feit dat de nieuwe slimme glucosesensor niet vergoed wordt. 20.25 uur op NPO 2. Ik ben …
Bekijk het gesprekBij een hybrid closed loop-systeem is een glucosesensor gekoppeld aan een insulinepomp. Hoe werkt dit? Ontdek het hier.
Bekijk het artikelWil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Bijvoorbeeld over nieuwe behandelingen, medicijnen en onderzoek. Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt deze iedere 2 weken.
Meld je gratis aanNederlandse wetenschappers hebben weer een belangrijke stap gezet richting nieuwe bètacellen voor mensen met diabetes type 1. Dit zijn de cellen die insuline maken.
Hoe komt het dat sommige mensen minder kans hebben op diabetes type 1 dan anderen? Onderzoekers Roep en Van Tienhoven ontdekten een kleine DNA-verandering die mensen beter beschermt. Ze weten nu ook hoe dit werkt!
Terugkijktip: het tv-programma Radar. Een glucosesensor die beter past bij je behandeling kost bijna hetzelfde, maar wordt toch niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hoe zit het precies?
Met piepkleine deeltjes willen onderzoekers de afweer bijsturen bij diabetes type 1. Dit bijzondere onderzoek start in het Radboudumc.