
Waarom sommige mensen geen diabetes type 1 krijgen
Hoe komt het dat sommige mensen diabetes type 1 krijgen en anderen niet? Onderzoekers Roep en Van Tienhoven ontdekten een kleine DNA-verandering die mensen beschermt. Ze weten nu ook hoe dit werkt!
Een marathon lopen is al een prestatie op zich. Maar 2 marathons lopen binnen 1 week, in Boston en in Londen, terwijl je diabetes type 1 hebt: dat is uniek! Suzanne Tan gaat het doen. Dit marathonavontuur kun je volgen via haar vlogs.
Als ze 20 jaar is, verandert Suzannes leven binnen 1 dag: ze heeft diabetes type 1. Maar met haar sportieve manier van leven gaat ze zoveel mogelijk door. En zeker de komende maanden, want dan bereidt ze zich voor om 2 marathons binnen 1 week te lopen. Ze haalt daarmee ook geld op voor onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. Dit doet ze via Stichting DON.
De komende maanden neemt Suzanne je in haar vlogs mee in dit grote marathonavontuur. Wat doet intensieve training met je lichaam als je diabetes type 1 hebt? Hoe houdt ze met het juiste dieet haar bloedsuikerspiegel in evenwicht, tijdens de zware trainingen? Wat zijn de gevolgen voor haar contacten met vrienden en familie? Suzanne gaat onder andere in gesprek met haar diëtist, sportcoach, en hoogleraar Diabetologie Eelco de Koning, en neemt jou daarin mee. In de eerste week van december verschijnt de allereerste vlog.
Suzanne Tan: ‘Mensen vragen me regelmatig waarom ik mezelf dit aandoe. Het antwoord is simpel! Ik wil mijn steentje bijdragen aan de genezing van diabetes type 1. Je bent tot meer in staat dan je denkt, als je je grenzen verlegt en goed voor jezelf zorgt! Natuurlijk wordt het pittig. Ik heb slechte nachten waarin ik meerdere keren moet opstaan om mijn suiker te reguleren, en soms moet ik een hardlooptraining afbreken omdat ik mij niet lekker voel. Het is vallen, opstaan, en weer doorgaan, maar ik heb enorm veel zin in deze uitdaging.’
Gwen Rodenburg, directeur Stichting DON: ‘Wij zijn nu al supertrots op Suzanne, en zijn heel dankbaar dat ze met haar sportieve superprestatie geld gaat ophalen voor onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. Dat geld is namelijk heel hard nodig! Natuurlijk zijn er al mooie stappen gezet, waardoor we steeds dichter bij de oplossing komen. Tegelijkertijd zijn er nog veel vragen te beantwoorden voordat we over genezing van deze vreselijke ziekte kunnen spreken.’
Bron en beeld: Stichting DON en actievoorstichtingdon.nl - Suzanne Tan (Make 1t Possible)
Hoe komt het dat sommige mensen diabetes type 1 krijgen en anderen niet? Onderzoekers Roep en Van Tienhoven ontdekten een kleine DNA-verandering die mensen beschermt. Ze weten nu ook hoe dit werkt!
Terugkijktip: het tv-programma Radar. Een glucosesensor die beter past bij je behandeling kost bijna hetzelfde, maar wordt toch niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hoe zit het precies?
Met piepkleine deeltjes willen onderzoekers de afweer bijsturen bij diabetes type 1. Dit bijzondere onderzoek start in het Radboudumc.
Met een andere auto-immuunziekte heb je meer kans op diabetes type 1. Het risico hierop is 2,5 tot 3x hoger. Ook krijg je gemiddeld eerder diabetes type 1. Dit zegt Amerikaans onderzoek.