Dagelijks leven

Behandeling en zorg bij zwangerschap met diabetes

Je krijgt te maken met verschillende zorgverleners. Ze letten extra goed op jou en je baby tijdens de zwangerschap. Ze helpen ook om je bloedglucose zo normaal mogelijk te houden. 

In het kort

  • Je krijgt begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis. 
  • Zorgverleners letten extra goed op de gezondheid van jou en je baby. 
  • Je gebruikt meestal insuline, voor en tijdens de zwangerschap. Dus ook als je normaal geen behandeling met insuline hebt.
  • Je krijgt een continue glucosemeter vergoed. Dit helpt om je bloedglucose in evenwicht te houden.
  • De bevalling is in het ziekenhuis.  

Let op: dit artikel gaat niet over diabetes die je krijgt tijdens een zwangerschap (zwangerschapsdiabetes). 

Begeleiding door gynaecoloog 

Heb je diabetes en ben je zwanger? Je komt dan onder controle van een gynaecoloog. Je gaat dus niet naar een verloskundige. Bij diabetes zijn er wat meer risico’s. Zorgverleners geven je daarom extra aandacht. Ze letten op de groei en gezondheid van jou en je baby. En ze helpen jou om je bloedsuiker zo normaal mogelijk te houden. 

Bevalling in ziekenhuis 

Je bevalt met diabetes altijd in het ziekenhuis. De bevalling wordt vaak iets eerder ingeleid. Je hebt ook meer kans op een keizersnede. De zorg voor zwangerschap bij diabetes is niet overal op dezelfde manier geregeld. De verschillende zorgverleners overleggen wel altijd goed met elkaar. Je krijgt meestal te maken met:  

  • een internist 
  • een gynaecoloog 
  • een diabetesverpleegkundige 
  • een diëtist

Insuline tijdens de zwangerschap 

In een zwangerschap hebben hormonen veel invloed op je lichaam. Ook op hoeveel insuline nodig is om je bloedglucose te verlagen. In de eerste maanden heb je soms wat minder insuline nodig. Vanaf 20 weken heb je juist meer insuline nodig. Gebruik je voordat je zwanger werd geen insuline? Dan ga je jezelf in de zwangerschap insuline geven. Je doet dit met een insulinepen of een insulinepomp. 

> Meer over behandeling en zorg bij zwangerschap en diabetes type 1 

> Meer over behandeling en zorg bij zwangerschap en diabetes type 2

Continue glucosemeter voor en tijdens zwangerschap

Een continue glucosemeter of een flash glucosemeter helpt om je bloedglucose in evenwicht te houden. Deze meet 24 uur per dag je glucosewaarden. Je weet op ieder moment precies je waarde. Je kunt hierdoor sneller ingrijpen als je bloedsuiker omhoog of omlaag gaat. Dit is goed voor jou en de baby. Heb je diabetes? Je krijgt dan bij de zwangerschap een continue glucosemeter vergoed. Al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Je internist kan de vergoeding aanvragen bij je zorgverzekeraar.  > Bekijk meer over continue glucosemeters (glucosesensoren)

Medicijnen tijdens de zwangerschap 

Gebruik je medicijnen? Niet alle medicijnen zijn veilig tijdens een zwangerschap. Bijvoorbeeld sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk. Maar ook sommige diabetesmedicijnen mag je niet gebruiken als je zwanger bent. Overleg daarom met je behandelaar al voordat je zwanger wordt. Deze kijkt dan of je andere medicatie moet krijgen. Misschien begin je al met insuline voordat je zwanger bent. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 november 2024

Lees meer over Zwangerschap en diabetes

Volgend artikel