Haal meer uit diabetes.nl met een account
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanAls je diabetes hebt, dan maakt je lichaam geen insuline meer. Of er is te weinig insuline. Maar wat is insuline voor stofje? En wat doet het in je lichaam?
In het kort:
Insuline is een hormoon in je lichaam. Hormonen zijn stofjes die je lichaam maakt. Ze zorgen ervoor dat je lichaam en je hersenen goed werken. Zonder insuline kun je niet leven. Het hormoon insuline regelt de bloedsuiker. Dit is hoeveel glucose er in je bloed zit. Insuline regelt dit meestal erg goed. Heb je geen diabetes? Dan is er precies genoeg insuline in je lichaam. Je bloedglucose is daardoor in balans.
Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768895%3Fshare%3Dcopy&signature=b6de4e11cb5b33dc0b1482fe3eba40bf6b45152d0426ef9a157c702dc5554bfa
Glucose uit je bloed moet naar de cellen in je lichaam. De cellen gebruiken glucose als energie, om goed te kunnen werken. Insuline zorgt dat glucose in de cellen kan komen. Het is eigenlijk een sleutel die de deur naar je cellen openmaakt. Heb je geen insuline in je lichaam? Of te weinig insuline? Dan krijgen je cellen te weinig glucose. Je lichaam en je hersenen kunnen dan niet meer goed werken.
Insuline wordt gemaakt in je alvleesklier. Dit is een orgaan dat net onder je maag ligt. In dat orgaan zitten speciale cellen: de bètacellen. Deze cellen zitten in groepjes bij elkaar. Die noemen we de eilandjes van Langerhans. De bètacellen maken insuline. Je lichaam krijgt steeds een beetje insuline. Eet of drink je iets? Dan stijgt je bloedglucose. In een lichaam zonder diabetes maken de bètacellen dan direct wat meer insuline. Zo blijft de bloedglucose steeds in evenwicht.
Heb je diabetes? Dan werkt je lichaam anders. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam de bètacellen kapot. Die cellen maken dan geen insuline meer. Mensen met diabetes type 1 behandelen zichzelf met insuline. Bij diabetes type 2 maken de cellen wel insuline. Maar de insuline zelf werkt niet meer goed. Soms helpen medicijnen in de behandeling van diabetes type 2. Of je moet zelf insuline spuiten om de bloedglucose in evenwicht te houden.
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023