Onderzoek

Over onderzoek naar zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes. Het kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Hoe verkleinen we de kans op zwangerschapsdiabetes? Onderzoekers zoeken dit uit. Ook kijken ze naar de behandeling van zwangerschapsdiabetes.

In het kort:

  • Je hebt na zwangerschapsdiabetes veel meer kans op diabetes type 2. 
  • Ook de baby heeft later een grotere kans op diabetes type 2.
  • Onderzoekers bekijken welke dingen al vroeg de kans op zwangerschapsdiabetes kunnen verkleinen: voor de zwangerschap en aan het begin.
  • Wetenschappers ontwikkelen een programma om toekomstige ouders en de baby gezonder te maken.
  • Verder onderzoeken ze of zwangerschapsdiabetes beter en makkelijker te behandelen is. Bijvoorbeeld met pillen. 

Bij zwangerschapsdiabetes meer kans op diabetes type 2

Zwangerschapsdiabetes kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Onderzoekers ontdekten dat je na zwangerschapsdiabetes een veel hogere kans hebt op diabetes type 2. Ook de baby heeft later meer kans op diabetes type 2. En op overgewicht. Verder is er een grotere kans op problemen bij de geboorte. Door onderzoek weten we steeds beter hoe we zwangerschapsdiabetes kunnen voorkomen. Onderzoekers werken hard om hier meer over te leren. Ook doen ze onderzoek om de behandeling van zwangerschapsdiabetes beter en makkelijker te maken.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk?

Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor de zwangere. Het is belangrijk om goed op klachten te letten. Kijk hier wat je kunt doen.

Bekijk het artikel

Zwangerschapsdiabetes en je kind

Zwangerschapsdiabetes heeft gevolgen voor het kind. De gevolgen zijn minder groot bij een goede behandeling. Lees hier over de gevolgen.

Bekijk het artikel

Wat kan vroeg helpen tegen zwangerschapsdiabetes?

We weten wat de kans op zwangerschapsdiabetes hoger maakt. Aan sommige dingen kun je zelf niets doen, zoals je afkomst. Maar wat kun je wel zelf doen? Bijvoorbeeld voordat je zwanger wordt? Of helemaal aan het begin van je zwangerschap? Onderzoekers bekijken heel precies welke dingen al vroeg kunnen helpen om de kans op zwangerschapsdiabetes te verkleinen. Zo kijken ze naar de manier waarop je leeft, zoals wat je eet. En of het uitmaakt hoe zwaar je bent voordat je zwanger wordt. Als we meer hierover weten kan dat helpen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen. En zo dus ook uiteindelijk diabetes type 2.

Speciaal programma om gezonder te leven

Nederlandse onderzoekers werken aan een nieuw programma voor toekomstige ouders om gezonder te leven. Ze richten zich op de periode voor de zwangerschap, en aan het begin. Helpt dit om de gezondheid van de toekomstige ouders beter te maken? En verlaagt het de kans op problemen tijdens de zwangerschap? Ook onderzoeken de wetenschappers of het programma ervoor zorgt dat het kind gezonder is. Want als de ouders voor en na de bevruchting zo gezond mogelijk zijn, dan krijgt de baby een zo goed mogelijke start. De onderzoekers kijken niet alleen naar de gezondheid na de geboorte van de baby, maar ook naar de jaren erna.

Zwangerschapsdiabetes behandelen met pillen

Je krijgt bij zwangerschapsdiabetes meestal adviezen om gezond te eten en genoeg te bewegen. Helpt dat niet genoeg? Dan krijg je vaak een behandeling met insuline. Maar insuline spuiten is soms best lastig en vervelend. Daarom onderzoeken wetenschappers of sommige pillen net zo goed werken als insuline. In andere landen worden tabletten al een tijdje gebruikt bij zwangerschapsdiabetes. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar het medicijn metformine. Mensen met diabetes type 2 gebruiken vaak metformine. Misschien werken deze pillen soms ook goed bij zwangerschapsdiabetes. Dat zou mooi zijn, want dan hoef je geen insuline te spuiten.

Behandeling die past

Bij zwangerschapsdiabetes is het belangrijk dat je bloedsuiker zo normaal mogelijk blijft. Maar een behandeling met insuline werkt niet even goed bij iedereen. Sommige vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor het hormoon insuline. Dan werken sommige pillen misschien beter dan een behandeling met insuline. Hoe zit dat precies? En wat werkt voor wie het beste? Wetenschappers onderzoeken dit. Want ze willen meer te weten komen over welke behandeling het beste bij iemand past. Dit is belangrijk, want een betere behandeling kan helpen om de kans op problemen bij de zwangere en de baby te verkleinen.

Meer kennis over zwangerschapsdiabetes

Onderzoekers willen steeds meer te weten te komen over zwangerschapsdiabetes. Om het uiteindelijk beter en makkelijker te behandelen. En om de kans op zwangerschapsdiabetes al vroeg zo klein mogelijk te maken. Dit kan helpen om zwangerschapsdiabetes beter te voorkomen. Zo kunnen we uiteindelijk ook weer de kans op diabetes type 2 verkleinen: bij de ouder en de baby.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Romy Gaillard - kinderarts en onderzoeker, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar andere typen diabetes

Volgend artikel