Huid laten testen bij allergie voor sensor of pomp
Allergische huidklachten door een sensor of pomp? Je kunt nu laten testen door welke stof dit komt. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van een specialist.
Een contactlens die je bloedglucose meet? Verschillende onderzoekers werken hier al een tijdje aan. Maar vaak vielen de resultaten tegen. Misschien komt zo’n contactlens nu toch een heel klein stapje dichterbij.
Bij diabetes meet je meestal je bloedglucose met een glucosemeter of glucosesensor. Daarvoor is een prikje in je huid nodig. Kan dit makkelijker, zonder naald? Misschien wel. Onderzoekers werken aan verschillende oplossingen om de bloedglucose te meten zonder prikken. Zoals met een slimme contactlens in je oog.
Hoe werkt dat? In je oog zit vocht, dit heet traanvocht. In traanvocht zit glucose. Een contactlens zit heel dichtbij je traanvocht. Dus misschien kan een slimme contactlens wel goed glucose in je traanvocht meten.
Waarom is zo’n lens die je bloedglucose meet er dan nog niet? Een belangrijke reden is dat de metingen steeds niet precies genoeg zijn. De glucosewaarde die de contactlens meet in traanvocht is niet hetzelfde als de glucosewaarde in het bloed. Een precieze bloedglucosewaarde is natuurlijk wel belangrijk, bijvoorbeeld om te weten hoeveel insuline je nodig hebt. De metingen moeten dus veel preciezer worden.
Koreaanse onderzoekers gingen hiermee aan de slag. Ze maakten een speciale zachte contactlens. En ze bedachten een slimme manier om de glucose uit traanvocht uiteindelijk om te rekenen naar een bloedglucosewaarde. Die waarde was te zien op een smartphone.
De wetenschappers testten de lenzen eerst bij dieren en daarna bij mensen. Ze vergeleken groepjes met en zonder diabetes. De onderzoekers wilden bijvoorbeeld weten of de lens genoeg rekening hield met verschillen tussen personen. Ieder lichaam verwerkt glucose op een iets andere snelheid. Dit heeft invloed op hoe precies een lens de glucosewaarde uitrekent. De onderzoekers waren tevreden. Het ging hier wel om een klein onderzoek.
Een contactlens die je bloedglucose meet, dit komt dus misschien een klein stapje dichterbij. Maar wetenschappers moeten nog heel veel testen en uitzoeken. Is de glucosewaarde uit traanvocht echt wel precies genoeg? En kun je bijvoorbeeld dag en nacht zo’n lens dragen in je oog? Er moet dus nog veel gebeuren voordat je zo’n slimme contactlens misschien in de toekomst kunt gebruiken.
Hopelijk kun je in de toekomst je bloedglucose meten zonder prikken. Dit zou natuurlijk enorm fijn zijn. Benieuwd naar andere ontwikkelingen waaraan wetenschappers werken? Lees hier meer over meten zonder prikken.
Allergische huidklachten door een sensor of pomp? Je kunt nu laten testen door welke stof dit komt. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van een specialist.
Mensen met diabetes doen meer aan zelfzorg dan mensen met andere chronische ziekten. Dit komt uit onderzoek van het Nivel. Wel doen de meeste mensen nog weinig tegen stress.
Zorg op afstand betekent dat je niet naar de huisarts gaat of naar het ziekenhuis. Je praat bijvoorbeeld online met je zorgverlener, of je doet aan videobellen met je telefoon. Is deze vorm van zorg ook geschikt als je diabetes hebt?
Diabetes is geen gemakkelijke ziekte om te hebben. Je kunt je soms heel boos, verdrietig of somber voelen. Dat is normaal. Maar blijf je je voor langere tijd zo voelen? Dan is er gelukkig veel hulp om die nare emoties op te lossen.